späť na zoznam bylín

Artičoka zeleninová

Artičoka zeleninová

Medzi zaujímavé bylinky využiteľné nielen v kuchyni ale aj na podporu zdravia patrí Artičoka zeleninová. Ide o trvalú bylinku patriacu do čeľade astrovitých, ktorá sa využíva celá a využívali ju už v starom Egypte. Do Európy sa dostala vďaka Arabom v 15. storočí, konkrétne najprv do Španielska a Talianska, o storočie neskôr aj do Francúzska a Anglicka. U nás sa síce táto rastlina bežne nepestuje, ale pokiaľ teplota v záhrade neklesne pod -10 stupňov Celzia, môžete sa o to pokúsiť.

Charakteristika

Artičoka zeleninová je trvalka s výškou aj viac ako 1 meter, niekedy dorastá aj do výšky 2 metrov. Vzhľadom sa tak trocha ponáša na veľký bodliak, pričom má mohutný a rozkonárený koreň a prízemné listy rastú v ružici. Ide o teplomilnú rastlinu s veľkými fialovými kvetmi, ktoré sú zložené. Listy sú stonkové, veľké a šťavnaté, bežne striedavé a široko vajcovité s perovitými zárezmi. Na konci stoniek sú pomerne veľké kvety, ktoré môžu dosahovať v niektorých prípadoch priemer až 15 centimetrov.

Čo sa týka výskytu, táto rastlina nemá rada mráz a typicky sa vyskytuje v stredomorskej oblasti, odkiaľ aj pochádza. U nás sa najčastejšie pestuje vo vinárskych oblastiach, kde počas zimných mesiacov nebýva prudký mráz a ak sa pestuje v záhrade, tak ako lahôdková zelenina. V našich podmienkach nie je ale príliš vhodné prostredie a ak, tak len v skleníku. Rastlina však zároveň vyžaduje aj dostatok svetla, musí mať čerstvú a suchú pôdu a nemá rada ani prízemný mráz, ktorý ju môže zničiť.

Vnútorné použitie

V rámci vnútorného použitia má Artičoka veľmi dobrý vplyv na sekréciu žlče, vylučovanie moču, pri nedostatočnej činnosti pečene a obličiek, pomáha aj na obličkové kamene alebo žlčníkovú koliku a tiež pri žltačke. Artičoky sa odporúčajú pre svoj vysoký obsah vlákniny aj proti obezite. Taktiež je užívanie tejto bylinky prospešné pre kardiovaskulárny systém, najmä pri predchádzaní problémov, ktoré zapríčiňuje cholesterol, konkrétne stvrdnutie tepien, infarkt, nedostatočné prekrvenie mozgu a angína pektoris.

Dôležité je, že má účinok proti ukladaniu cholesterolu, čo je najdôležitejšie ako prevencia pri rôznych kardiovaskulárnych ochoreniach. Tiež rastlina má aj podporný účinok pri problémoch s dýchaním, konkrétne pri astme. V rámci podpornej funkcii pre sekréciu sa využíva aj na podporu tvorby enzýmov a tak zlepšuje trávenie a látkovú výmenu. Naopak, nesmie sa užívať pri ťažkej poruche obličiek. Zároveň pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, takže sa používa aj pri diabetese.

Ak chcete využiť bylinku vnútorne, tu je niekoľko návodov a príkladov:

Zápar a odvar z listov a koreňov

  • 1 liter vody
  • Pol hrste rastliny, či už listy aj korene, alebo len korene
  • Osladiť medom
  • Pijú sa 3 šálky denne, pred jedlom

Tinktúra

  • 1 liter tvrdého alkoholu, najlepšie 60 percentný
  • 400 až 500 g listov
  • Prefiltrujte, napríklad cez nejakú plachtu alebo podobne
  • Užívajte najviac jednu polievkovú lyžicu denne

Tradičný čajový odvar

  • 2 čajové lyžičky Artičoky
  • Preliať 250 ml vriacej vody
  • Nechať aspoň 15 minút odstáť
  • Podáva sa 3 x denne jedna šálka

Vonkajšie použitie

Čo sa týka vonkajšieho využitia, tak použitie Artičoky záhradnej je v tomto prípade menej časté a menej variabilné ako v prípade vnútorného použitia, ale aj tu možno badať niektoré prospešné účinky, najmä čo sa týka všeobecne problémov s kĺbmi a pohybovým aparátom a tiež problémov s rôznymi zápalmi kože a kožnými ochoreniami. Bylinka pomáha napríklad pri reumatizme alebo pri dne, ale aj pri žihľavke alebo pri rôznych iných druhoch kožných ekzémov alebo zápalových reakcií.

Práve vďaka veľmi dobrému protialergickému účinku sa uplatňuje na rôzne kožné alergické zápaly a reakcie imunitného systému na vonkajšie podnety. Taktiež môže vonkajšia aplikácia v rôznej forme priaznivo pôsobiť celkovo na organizmus a rozprúdenie metabolizmu a celkovo „životnej energie“. Veľmi zaujímavé je aj použitie odvaru vo víne na odstránenie telesných pachov spôsobených najmä potom z podpazušia, ale dnes sa na tento účinok využíva artičoka skutočne len minimálne.

Na vonkajšie použitie existuje viacero „receptov“:

Kúpeľ na ruky a nohy

  • 1 liter vody
  • Hrsť listov a koreňov
  • Nechať chvíľku luhovať, potom môžete „okúpať“ buď konkrétne časti kože alebo celé končatiny
  • Ideálne proti akné, lišaju, ekzému

Šťava z čerstvých listov

  • Biele víno
  • Tri až štyri polievkové lyžice
  • Listy artičoky
  • Mlieko, med

Odvar na vonkajšie použitie na odstránenie telesných pachov

  • 1 liter červeného vína
  • 80g čerstvého koreňa
  • Premiešajte spolu a krátko povarte, nechajte vychladnúť a uložte na chladné miesto
  • Užívať treba 15 dní, tri krát za deň, potom si dať prestávku 2 týždne a zopakovať

Zber a skladovanie

Čo sa týka zbierania a skladovania, vzhľadom na to, že v našich podmienkach príliš vo voľnej prírode nerastie, jedinou možnosťou je si ju dopestovať v záhrade alebo mať spoľahlivého dodávateľa celých rastlín. Dužinaté lôžka aj spodná časť rastliny sa zberajú najčastejšie v druhom roku a zbierajú sa najmä listy, koreň a dužinatá časť kvetného úboru. Artičokové puky sa zbierajú od jari do jesene a režú sa tesne pred rozkvitnutím, koreň sa zbiera na jar alebo na jeseň, listy počas kvitnutia, čo je od júna do augusta.

kvet artičoky
Autor fotografie Jamain, licencia [GFDL / CC BY-SA 3.0], Wikimedia Commons

Artičoky a recepty v kuchyni

Nejeden recept obsahuje aj artičoky a nejde len o typickú pizzu, na ktorú sa tento druh zeleniny hojne používa aj u nás. Je horká a používa sa napríklad aj do čaju, pričom výhodou je, že prakticky nemá žiadne vedľajšie účinky. Je možné použiť artičoky do sladkokyslého nálevu, smažiť ich, zapekať, obaľovať v ceste a obsahujú aj veľa vlákniny, takže sa ich používanie vôbec nevylučuje napríklad s chudnutím. Navyše ich pravidelné jedenie znižuje cholesterol aj hladinu cukru v krvi. Bežne sa konzumuje aj ako varená zelenina.

Pestovanie doma v záhrade

Hoci artičoky nemajú príliš vysokú cenu, z hľadiska biologického je najlepšie pestovanie doma v záhrade, samozrejme bez pesticídov a insekticídov. Rozmnožovanie je buď vegetatívne alebo jednoducho semenami, pričom najlepší je výsev začiatkom jari v marci do pareniska a neskôr presadenie do kvetináčov. Dostatočne silné rastliny sa potom presadia v máji von alebo do skleníka a to vo vzdialenosti aspoň 1 meter od seba. Keďže ide o trvalku, na zimu je treba ju zrezať a prikryť, najlepšie čečinou. Pôda musí byť obrobená, primerane vlhká (nie moc) a výživná a rastlinu treba chrániť nielen pred mrazom, ale aj pred vetrom.

A čo počas tehotenstva a využitie pre ženy?

V tehotenstve sa priamo nezakazuje jesť artičoky a vďaka čistiacej funkcii v organizme, či už v krvi alebo napríklad pečeni, môžu pôsobiť pozitívne na detoxikáciu, na druhú stranu pozor na niektoré homeopatiká alebo iné prípravky, ktoré obsahujú artičoky a iné látky. V niektorých prípadoch je kontraindikáciou nielen tehotenstvo, ale aj dojčenie, pretože artičoky znižujú tvorbu mlieka. Magnézium obsiahnuté v artičokoch však pomáha napríklad na ranné nevoľnosti. Iné účinky, ktoré by pomohli priamo len ženám, však nie sú známe. Samozrejme, ak má žena alebo aj dieťa potravinovú alergiu na artičoky, nesmie ich používať.

Čo všetko Artičoky obsahujú?

Najdôležitejšou látkou obsiahnutou v artičokoch je horčín cyanín, ktorý stimuluje vylučovanie žlče a zároveň znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho má významné zastúpenie aj zdravá rastlinná vláknina, v 100g artičokov je až 5,4g vlákniny. Okrem toho je v samotnej zelenine aj kyselina listová, vitamín K, antioxidanty kyselina kávová, kyselina ferulová a silymarín. Artičoky sú bohaté aj na draslík, meď, vápnik, železo, mangán, fosfor, beta-karotén a tiež iné flavonoidy.

Priaznivé účinky na organizmus v skratke

Artičoky sú vhodné a pomáhajú pri:

  • Chorobách žlčníka
  • Detoxikácii
  • Podpore močopudnosti
  • Posilnení pečene
  • Znížení hladiny cholesterolu
  • Znížení hladiny cukrov
  • Funkčných poruchách pankreasu
  • Zlepšení metabolizmu, trávenia a látkovej výmeny
  • Znížení krvného tlaku
  • Alergických reakciách na pokožke
  • Problémoch s chorobami pohybového aparátu a kĺbov ako sú reuma alebo dna
  • Liečbe infekčnej mononukleózy

Pozor ale na kontraindikácie - pri riziku upchatia žlčových ciest a pri ťažkostiach s obličkovými ochoreniami.

Zdroje

Sadenie a pestovanie v záhrade

Sadenie a pestovanie v záhrade

Autor článku

Michal Hrebík

Michal Hrebík

šéfredaktor portálu Zdravotéka

Šéfredaktor portálu Zdravotéka.sk, ktorého zaujíma zdravý životný štýl, správne stravovanie a životospráva. Aktívne sa vzdeláva v oblasti zdravotníctva, najnovších medicínskych objavov a veľmi rád píše o všetkom dôležitom z oblasti zdravia s dôrazom na zrozumiteľnosť pre čitateľa.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.