Asparágus lekársky

Asparágus lekársky
Zdroj foto: Getty images

Asparágus lekársky je v podstate špargľa, ktorá sa používa v kuchyni a do jedál, na druhú stranu, možno už menej ľudí vie, že ide aj o rastlinu, ktorá pomáha pri viacerých zdravotných problémov a ťažkostiach. Divorastúci Asparágus je problém nájsť a kľudne sa môže stať, že narazíte na iné podobné druhy rastliny alebo si bylinu zmýlite s niečím iným a nazbierate nejaký jedovatý typ. Zaujímavosťou je, že rastlinu pestovali už starí Egypťania a cez Grécko sa dostal až následne do Európy.

Charakteristika

Asparágus je dvojdomá trváca bylina, vysoká obvykle do pol metra, ale niektoré divo rastúce byliny môžu mať aj 150 cm. Rastlina je bohato vetvená, má šikmo odstávajúce vetvy a šupinovité listy a patrí do čeľade ľaliovitých. Plodom je najskôr zelená a neskôr červená bobuľa, okvetné lístky sú belavé až žltozelené a drobnejšej veľkosti. Podzemok je mäsitý, bočné konáriky sú sploštené a nahradzujú listy vo forme drobných šupiniek. Bobule sú považované však za toxické a mladé výhonky môžu vyvolať aj alergické reakcie.

Veľmi často sa pestuje u nás v záhradách ako zelenina - špargľa, kedy sa konzumuje ešte mladý biely výhonok, ale aj ako okrasná bylina, keďže ide o trvalku. Všeobecne rastie v nížinách aj horských lúkach, ale aj na pahorkatinách, pričom podmienkou je vápenatá pôda a fakt, aby sa jednalo o dostatočne teplú oblasť. Nájsť môžete Asparágus lekársky aj v hájoch, lesostepiach a suchomilných trávnatých spoločenstvách. Koreň tejto byliny zároveň býva aj súčasťou viacerých farmaceutických prípravkov.

Vnútorné použitie

Najčastejšie sa používa rastlina na vnútorné použitie, pretože obsahuje naozaj veľký počet rôznych minerálnych látok, vitamínov a iných dôležitých zložiek pre organizmus. Všeobecne sa odporúča pri problémoch s obličkami, ale nesmie sa používať pri zápale močových ciest. Vhodná je aj pri chorobách močového mechúra, pečene, srdca, pri problémoch s kĺbmi, ktoré sú spôsobené chorobou zvanou dna a je veľmi účinný na silné búšenie srdca, ktoré vie utíšiť, takže pôsobí aj ukľudňujúco.

V prípade užívania špargle ako zeleniny ide o veľmi dobré diuretikum s močopudným pôsobením a všeobecne aj bylina má priaznivé účinky na dolné močové cesty a pomáha aj pri obličkových kameňoch. Veľmi dobre vplýva bylina aj na metabolizmus a látkovú výmenu, zlepšuje funkčnosť pečene viac ako iné rastliny podobného typu a zosilňuje sťahy srdca, pričom zároveň aj spomaľuje jeho rytmus. Taktiež pri obezite je Asparágus veľmi dobrým nízkokalorickým zdrojom folátov a draslíku.

Pre vnútorné využitie existuje viacero postupov:

Zápar a odvar z listov a koreňov

  • 1 liter vody
  • Pol hrste alebo celá hrsť čerstvého koreňa
  • Necháme lúhovať alebo prevedieme varom na pár minút
  • Pijú sa 2 šálky denne

3 percentný odvar

  • Hrsť koreňa
  • Preliať 250 ml vriacej vody
  • Nechať aspoň 10 až 15 minút odstáť
  • Pije sa 3 x denne jedna šálka, avšak takýto odvar nie je vhodný pre tých, čo majú lámku, cukrovku alebo piesok v moči

Tradičný vývar z bylinky

  • Umyté výhonky sa oškrabú od špičky cca 3 až 5 cm
  • Drevnatý koniec treba odrezať
  • Do hrnca s vodou sa pridá soľ, lyžička cukru a citrónovej šťavy
  • Najprv povarte šupky, potom aj kúsky odrezaných koncov a nakoniec aj výhonky
  • Necháme spariť 3-4 minúty a potom ihneď ochladíme v studenej vode
  • Ide o základ na prípravu akýchkoľvek iných odvarov, záparov a na iné vnútorné použitie

Vonkajšie použitie

Čo sa týka vonkajšieho využitia, tu sa Asparágus lekársky nevyužíva až tak v hojnom počte ako v prípade vnútorného využitia a to aj pre to, že v podstate ide aj o zeleninu, ktorá je ideálna na konzumáciu a preto je najviac využívaná práve vnútorne. Na druhú stranu, za vonkajšie použitie možno považovať aj aplikáciu rôznych odvarov alebo záparov napríklad do kúpeľov alebo na obklady, ktoré majú priaznivý účinok napríklad aj na kardiovaskulárny systém alebo pohybový aparát.

Bylina obsahuje veľké množstvo dusíkatých látok, ktoré sú potrebné aj pri celkovej obnove buniek a zároveň aj vonkajšie použitie môže podporiť viaceré vnútorné orgány, napríklad srdce alebo činnosť pečene. Taktiež Asparágus vplýva upokojujúco na nervový systém a na môže byť jedným z podporných prostriedkov na zmiernenie niektorých prejavov Alzheimerovej choroby. Taktiež je dobrý proti únave, na lepšie odbúravanie alkoholu a zaujímavé je aj využitie na čistenie pleti ráno aj večer.

Tu sú príklady na „recepty“ na vonkajšie použitie:

Kúpeľ na ruky a nohy

  • 1 liter vody
  • Hrsť koreňov a rozdrvenej vňate
  • Necháme istú dobu lúhovať a následne využívame na kúpele končatín alebo na potieranie tela
  • Pomáha pri slabej činnosti pečene, pri búšení srdca a na prekrvenie

Voda z varenej rastliny

  • Ošúpte plod so stonkou
  • Dajte do 1 litra vody, plodom nadol
  • Varte 10 až 12 minút
  • Takto prevarená voda môže slúžiť na tvár a na celkové čistenie pleti, 2 x denne, čiže ráno aj večer

Špargľový olej

  • Do trochy slnečnicového oleju pridáme za hrsť koreňov aj vňate
  • Necháme na dva dni odstáť
  • Precedíme
  • Môžeme používať na ekzémy, akné a na omladenie kožných buniek

Zber a skladovanie

Vo voľnej prírode a „na divoko“ rastie Asparágus pomenej a u nás len na pár miestach na západe Slovenska, takže je lepšie kúpiť si bylinu radšej v celosti alebo si ju doma vysadiť. Predmetom zberu na liečivé účinky sú vňať a výhonky, ktoré sa zbierajú v apríli alebo máji a používajú sa čerstvé. Ak sa používa rastlina ako zelenina, výhonky musia byť biele a bez chlorofylu. Ak sa sušia, zmenia farbu na sivastú, pričom čerstvosť si udržia len pár dní. Zberať sa môže aj podzemok s koreňmi, ale ide o menšinu prípadov.

Pestovanie a rozmnožovanie

Keďže Asparágus je trvalka, dokáže po zasadení rásť aj dlhé roky a preto sa priam ponúka pestovanie a rozmnožovanie v domácich podmienkach. Táto nenáročná zelenina sa pestuje zo semena, pričom osivo treba vysiať o rok skôr v termíne od konca marca do apríla do pareniska, alternatívou je siatie koncom apríla priamo do pôdy. Semeno sa seje do hĺbky 2 cm, ale pôda musí byť jemná a dobre zrýľovaná, ideálne až do pol metra a viac. Na ďalší rok je potrebné hnojenie a úroda je až na tretí rok, pričom ak pestujete bielu zeleninu, na jar tretieho roku treba výhonky prikryť ešte pôdou.

Využitie v kuchyni

Vďaka tomu, že špargľa obsahuje takmer 93 % vody a minimum sacharidov, pričom neobsahuje žiaden tuk, je ideálnou surovinou do kuchyne a na varenie. Môže sa podávať napríklad samostatne ako varená, dusená aj grilovaná, prípadne je možné ju uvariť do polievky alebo pridať do šalátov. Hodí sa tak na obed ako aj na večeru. Pri varení sa varí táto zelenina najviac 12 minút a hlavičkami sa vkladá do hrnca smerom nahor. Stonky dole je zas lepšie zviazať, aby sa nepolámali.

A aké rôzne recepty sa dajú z tejto rastliny vykúzliť? Tu je krátky zoznam pre inšpiráciu:

  • Omeleta so špargľou
  • Špargľové lievance
  • Špargľa na ananáse
  • Zapečená syrová špargľa
  • Špargľový gratin
  • Špargľa zapečená so šunkou a syrom
  • Jemná špargľová polievka
  • Krémová špargľová polievka
  • Kuracie rezance so špargľou
  • Špargľa s holandskou omáčkou
  • Špargľovo syrový závin

V tehotenstve a pre ženy

Na rozdiel od mnohých iných bylín je Asparágus lekársky pre tehotenstvo veľmi vhodný a má viaceré pozitívne účinky pre ženy. Táto rastlina je bohatá na kyselinu listovú, železo a vápnik, čo znamená, že je ideálnou zeleninou počas tehotenstva. Taktiež aj vďaka obsahu vitamínov C, K, A, B9 a ostatných vitamínov skupiny B. Navyše, rastlina obsahuje len veľmi málo kalórií a naopak dostatok vápnika pre rozvíjajúce sa kosti plodu. Zároveň podporuje aj plodnosť, takže sa hodí aj pre ženy, ktoré by radi otehotneli.

  • Špargľa pôsobí aj močopudne, čo sa môže hodiť pri tehotenstve, ak je problém s vyprázdňovaním močového mechúra
  • Vďaka zloženiu viacerých účinných látok je použitie v tehotenstve pozitívne tak pre ženu, ako aj pre budúci plod
  • Medzi najdôležitejšie látky obsiahnuté v tejto zelenine patria asparágin, arginín, asparagóza, glykozid koniferín, kyselina galová, cholín, saponín, sacharidy, mastné oleje, flavonidy

Obsah látok a minerálov v byline

Tabuľka s priemerným obsahom živín, prvkov, vitamínov a iných látok alebo parametrov v Asparágusu:

Zložka Obsah v g na 100 g Vitamín Obsah v mg na 100g
voda 91,4 C 12
bielkoviny 2,9 D 0
tuky 0,6 E 1,16
cukry 1,9 B6 0,09
vláknina 1,7 B12 0
mastné kyseliny 0,4 karotén 0,32
cholesterol 0 tiamín 0,16
dusík 0,47 riboflavín 0,06
energia 103 Kj niacín 1

Zdroje

  • Literatúra: Môj Herbár zdravia (Maurice Mességué)
  • cs.wikipedia.org – Asparágus lekársky a čo o ňom hovorí Wikipedia
  • nahuby.sk - mapa rozšírenia na Slovensku

Sadenie a rast rastliny

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.