- healthline.com - 5 Emerging Benefits and Uses of Chicory Root Fiber
- verywellhealth.com - Medicinal Chicory Root Uses to Know
- healthline.com - Chicory Coffee: A Healthy Alternative to Coffee?
- sciencedirect.com - Chicory root flour – A functional food with potential multiple health benefits
Čakanka obyčajná: zdravotné účinky a použitie byliny. Zdravá alternatíva kávy a sladidla?
Čakanka obyčajná je bylina známa pre svoje modré kvety a korene, z ktorých sa vyrába nielen náhrady kávy. Poznáte všetky zdravotné benefity a využitie Čakanky?
Charakteristika
Zdravotné účinky, obsah živín, využitie v kuchyni, kontraindikácie a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate v článku.
Rastlina je vysoká 30 až 120 cm. Má dlhú rozkonárenú stonku, podlhovasté listy a charakteristické belasé modré kvety. Kvety kvitnú obvykle od júna až do októbra a sú pomerne veľké.
Koreň je hrubý, vretenovitý, rozkonárený a dlhý až 150 cm. Najmä koreň sa pýši najvyšším obsahom prospešných látok.
Čakanka je známa najmä pre svoje modré kvety, priaznivé účinky na zdravie a pre koreň, z ktorého je vyrábaná čakanková káva. Pražený čakankový koreň sa už v minulosti používal ako náhrada či alternatíva chuti kávy.
V súčasnosti sa z čakanky vyrába aj čakankový sirup, ktorý slúži ako alternatívne zdravšie sladidlo.
Čakanku poznali už starovekom Egypte ako liečivú bylinu. Dnes nesie aj iné ľudové názvy ako cigorka, cigória, kávová zelina či modrý kvet. Na území Slovenska je hojne rozšírená, rastie skoro tak, ako bežná burina.
Názov vychádza z povesti o modrookej dievčine, ktorá dlho vyzerala návrat svojho milého z vojny, až sa zmenila na modrý kvet. Čakanka často lemuje cesty, ktoré môžu symbolizovať odchody alebo návraty.
Okrem čakanky obyčajnej, existujú aj iné druhy tejto rastliny, ako je čakanka biela, červená, štrbáková alebo čakanka šalátová či listová. Iný druh sa objavuje v obchodoch ako zelenina, no nie je u nás úplne známa.
Obsah živín a zloženie
Množstvo blahodarných účinkov na organizmus sa nachádza najmä v kvetoch a v koreni rastliny.
Koreň čakanky obsahuje vitamíny skupiny A, B, C, E i K. Z minerálov horčík, vápnik, železo, meď, mangán či selén.
Je bohatá na antioxidanty, flavonoidy, triesloviny, rastlinné steroly, silice, živice a oleje. Čakanka disponuje rozpustnou probiotickou vlákninou, inulín, ktorá priaznivo vplýva na zdravie tráviaceho traktu.
Čakanka sa ručne zbiera a následne suší, spracováva alebo sa využíva čerstvá.
Čakanku obyčajnú je možné nájsť v rôznych formách:
- Čerstvá rastlina
- Sušená bylina
- Čakanková káva (prášok)
- Čajová zmes
- Čakankový sirup (sladidlo)
- Čakankový extrakt vo výživovom doplnku
Vnútorné použitie
Podpora zdravého trávenia
Čerstvý koreň čakanky obsahuje až 68 % vlákniny inulínu, je prírodným zdrojom prebiotických baktérií. Tie sú dôležité pre zdravé trávenie a stav črevného mikrobiómu. Podporuje vylučovanie tráviacich štiav a motilitu čriev.
Probiotiká posilňujú zdravie črevného traktu, zabraňujú vzniku zápalov a infekcií. Pomáha chrániť pred nádorovými i zápalovými ochoreniami, a to predovšetkým pred vznikom rakoviny hrubého čreva.
Inulín je pomocníkom proti zápche, nakoľko táto vláknina zmäkčuje stolicu a uľahčuje vyprázdňovanie čriev.
Podpora zdravia srdca a ciev
Inulín nie je prospešnou látkou iba pre tráviaci systém. Pomáha redukovať hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Bojuje tak proti upchatiu a koronateniu ciev, vysokému tlaku a vzniku trombózy.
Čakanka je tak pomocníkom proti vzniku srdcovocievnych ochorení, ako je napríklad ateroskleróza.
Niektoré štúdie poukazujú, že Čakanka môže pomôcť pri regulácii zdravej hladiny cukru v krvi. Pomáha pri regenerácii buniek pečene či ako doplnková liečba cukrovky (diabetes mellitus).
Podpora imunity a celkového zdravia
Bylina je prospešná i pre posilnenie imunitného systému a obranyschopnosti. Má protizápalové antibakteriálne pôsobenie a to práve vďaka obsahu polyfenolov a fytochemikálií.
Antioxidanty chránia organizmus pred pôsobením voľných radikálov, oxidačným stresom a sú tak prevenciou mnohých ochorení.
Podpora psychického stavu
Čakanka obyčajná má prírodné upokojujúce účinky, pomáha eliminovať negatívne pocity úzkosti a stresu. Je úľavou pre telo i myseľ.
Niektoré štúdie preukazujú, že koreň z čakanky môže pomôcť i pri nespavosti.
Pomoc pri artritíde
Čakanka sa v tradičnej medicíne používala aj na pomocnú liečbu artritídy (zápalu kĺbov) pre jej protizápalové účinky. Je tak vhodná pri bolesti svalov, šliach a kĺbov.
Podpora zdravia obličiek
Extrakt z koreňa čakanky sa využíva aj pre svoje diuretické, močopudné účinky. Podporuje vylučovanie, zvyšuje objem moču, pomáha eliminovať ukladanie odpadových látok v obličkách i v pečeni.
Čakanka obyčajná je používaná i ako doplnková liečba pri zápale močových ciest aobličkových kameňoch.
Vonkajšie použitie
Masť z Čakanky
Čakanka sa v prírodnom liečiteľstve dá využiť ako masť pri nezávažných kožných problémoch. Prírodná masť je vyrobená z koreňov rastliny.
Pomáha na kožné zapareniny, ekzémy, zápaly a napomáha zmierňovať opuchy a bolesti kĺbov. Je však liečbou doplnkovou a pri zdravotných kožných problémoch je vždy potrebné vyšetrenie dermatovenerológom.
Súhrn účinkov Čakanky obyčajnej
- Podpora zdravia gastrointestinálneho traktu
- Prevencia zápchy
- Prírodný zdroj prebiotickej vlákniny
- Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy
- Prírodný protizápalový účinok
- Antioxidačné pôsobenie
- Podpora imunity a celkového zdravia
- Podpora zdravia vylučovacej sústavy
- Močopudný (diuretický) účinok
- Podpora psychickej rovnováhy
Nežiadúce účinky a kontraindikácie
Napriek tomu, že Čakanka obyčajná disponuje množstvom zdravotných benefitov, nie je vhodná pre každého.
Čakanka obyčajná je vo všeobecnosti veľmi dobre znášaná, no môžu sa vyskytnúť nežiaduce účinky.
U niektorých jedincov môže zvýšený príjem vlákniny spôsobiť spočiatku nadúvaniea plynatosť, no zvyčajne tieto príznaky postupne vymiznú.
Zvýšiť pozornosť pri konzumácii výrobkov s obsahom čakanky by mali alergici na rastliny z čeľade astrovitej, nakoľko je táto bylinka zástupcom astrovitého druhu.
Čakanka podľa zdrojov nie je nevhodná pre tehotné a dojčiace ženy v malom množstve. Potrebná je konzultácia s Vašim gynekológom pokiaľ produkty z Čakanky využívate pravidelne či nadmerne.
Denná dávka sa udáva na 20g sušenej rastliny, zdroje sa však líšia. Pri výrobkoch z Čakanky sa preto riaďte pokynom na obale konkrétneho produktu.
Zber a skladovanie
Pestovanie
Ak by ste chceli čakanku obyčajnú pestovať doma, nejedná sa o nič náročné. Je treba však myslieť na to, že pestovanie čakanky môže spôsobiť vyššie zaburinenie.
Čakanka obyčajná je nenáročná na podmienky, a preto je možné nájsť túto rastlinu takmer všade. Potrebuje slnečné miesto a dostatok miesta.
Pôda môže byť hlinitá alebo hlinito-piesočnatá. Semienka Čakanky ukladáme do malých jamiek s hĺbkou 2 až 3 cm s odstupom aspoň 30 cm.
Bylinka si potrpí na vodu, ktorej potrebuje o niečo viac, pričom by pôda nemala nikdy úplne vyschnúť.
Čakanka sa zvyčajne sa začína sadiť začiatkom apríla a zbiera sa počas mesiacov septembra až novembra. Zber čakanky je o niečo náročnejší, nakoľko sú korene hlboko v zemi zakorenené. Kvety by sa mali zberať už počas obdobia ich rozkvetu.
Po vysušení korene získajú svetlo hnedú farbu a vo vnútri majú žltkastý odtieň. Odporúčajú skladovať na tmavom a suchom mieste.
Využitie v kuchyni
Medzi veľmi známe využitia čakanky obyčajnej v kuchyni patrí čakanková káva, a teda nápoj z praženého koreňa čakanky.
Tento nápoj je výzorovo i chuťovo podobný káve. Disponuje horkou orieškovou chuťou a silnou arómou.
Je bezkofeínová, a preto slúži ako náhrada chuti kávy. Najmä pre tých, ktorí potrebujú kofeín obmedziť, napr. tehotné ženy. Tento kávovinový produkt obsahuje prospešnú vlákninu inulín.
Pomerne známy je aj čakankový čaj, ktorý sa môže podávať teplý i chladný, po ktorom ľudia siahajú predovšetkým pre liečivé účinky. Podporuje trávenie, vylučovanie žlče, pôsobí močopudne a podporuje funkciu pečene i obličiek a močových ciest.
Čoraz rozšírenejší je čakankový sirup, a teda alternatívne sladidlo. Je nízko-kalorickým sladidlom s nižším glykemickým indexom a vysokým podielom vlákniny. Preto sa používa ako zdravšia náhrada bieleho cukru.
V rámci prípravy pokrmov sa čakanka a čakankové korene používajú na dochutenie zeleninových šalátov a prípravu rôznych omáčok a dresingov. Jej chuť a vôňa vhodne dopĺňa aj mäso.
Čakanka listová či šalátová, známa ako druh zeleniny, má v rámci prípravy pokrmov väčšiu využiteľnosť.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty v 100 ml instantnej čakankovej káve
Energia | 4 kcal |
Sacharidy | 1 g |
Vláknina | 0 g |
Tuky | 0 g |
Bielkoviny | 0,1 g |
Kofeín | 21 mg |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov v 100ml instantnej čakankovej káve
Vitamín B2 | 0,003 mg | Draslík | 35 mg |
Vitamín B3 | 0,218 mg | Horčík | 3 mg |
Vitamín B5 | 0,001 mg | Vápnik | 4 mg |
Sodík | 7 mg | ||
Železo | 0,05 mg | ||
Zinok | 0,01 mg | ||
Mangán | 0,012 mg | ||
Selén | 0,1 mcg | ||
Fosfor | 3 mg | ||
Meď | 0,01 mg |
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →