Pamajorán obyčajný
Pamajorán obyčajný je trvalková bylina vyskytujúca sa najmä v Európe a Ázii, pričom ľudovo sa nazýva aj oregáno. Najčastejšie v prirodzenom prostredí rastie na slnečných lúkach alebo vo svetlých lesoch a má charakteristickú vôňu. Bežne sa však pestuje aj v záhradách a na liečebné či gastronomické účely ako príchuť do jedál. Listy aj vňať sa totiž používajú čerstvé ale aj sušené ako jedno z najviac aromatických korenín, avšak už od pradávna má aj liečebné účinky.
Charakteristika
Kým listy sú zelené, plodom pamajoránu sú hnedé tvrdky. Na liečiví účinky ale aj pre použitie v gastronómii sa zbierajú ale lístky, pričom na tieto účely sa u nás pestuje aj v záhradkách, prípadne v kvetináčoch, ak sú na to vytvorené priaznivé podmienky. Bylina ako taká je v kuchyni známa skôr pod pojmom oregáno, pričom sa najviac používa v talianskej a francúzskej kuchyni. Liečivé účinky sa využívajú tak pri vonkajšom použití, napríklad na kúpele, ako aj pri vnútornom užívaní.
Vnútorné použitie
Veľmi dobre pôsobí pamajorán aj na ukľudnenie nervovej sústavy, pri poruchách spánku a celkovo zlepšuje náladu a môže byť istou formou antidepresíva. Populárny je aj aromatický čaj, ktorý sa spraví z kombinácie vňati pamajoránu, mäty piepornej, šalvie a materinej dúšky, pričom sa čaj zaleje štvrť litrom vriacej vody a nechá 15 minúť luhovať. Pri zápche a žlčníkových kameňoch sa robí len čisto pamajoránový čaj, ktorý sa varí 2 minúty a po luhovaní sa scedí.
Vonkajšie použitie
Okrem toho je možné použiť takýto odvar aj pri zápaloch priamo v ústnej dutine alebo pri zápale ďasna, prípadne pri bolestiach krku. Obklady z odvaru je možné využiť aj na zle sa hojace rany, prípadne sa pamajorán využíva aj v kozmetike a prípravkoch na vlasy. Na posilňujúci kúpeľ pre organizmus sa používa 300 gramov sušeného a nadrveného lístia, ktoré sa sparí v 3 litroch vody a nechá sa 30 minút luhovať. Následne sa to scedí a môže priliať priamo do vody do kúpeľa.
Zber a skladovanie
Od júna do augusta je hlavná sezóna na zber pamajoránu, pričom sa zbiera vňať a listy a to za slnečného počasia, ideálne v doobedňajších hodinách. Sušenie je potrebné vykonávať na vzdušných miestach a to buď vo zväzkoch alebo jednotlivo, pričom je lepšie sušiť na mieste s väčším tieňom. Pri umelom sušení nesmie presiahnuť teplota 35 stupňov Celzia. Správne usušené lístky a vňať by mali mať tmavozelenú farbu a typickú arómu, skladovanie má byť na suchom a tmavom mieste.
Pamajorán obyčajný a pestovanie
Výhodou tejto rastliny je, že sa dá pestovať v záhrade ale aj v kvetináči na parapete okna, samozrejme, pokiaľ má dobrú a kvalitnú pôdu a dostatok svetla. Najlepšie sa pamajorány ale pestujú priamo v záhrade v záhonoch, kde majú dostatok tepla a slnka, pretože najmä slnečné lúče a svetlo pomáhajú v kvitnutí. Nie je treba ich priveľmi zalievať, pričom nie sú ani iné špeciálne požiadavky na starostlivosť a pestovanie. Základom je dostatočne priepustný a zásaditý substrát.
Užívanie v tehotenstve
Použitie oregana počas tehotenstva by malo byť veľmi obmedzené, napríklad klasický čaj by sa v tehotenstve nemal piť. Množstvo užívania pamajoránu by malo byť len v nevyhnutnej a minimálnej miere a to aj pri kojení, pretože táto bylina vo väčšom množstve blokuje účinok hormónu progesterónu a napríklad v raných fázach tehotenstva môže byť rizikovým faktorom pre potrat. Hoci má dezinfekčné účinky, na vnútorné použitie treba byť opatrný, veľké množstvo môže byť rizikom aj pre anémiu.
Využitie v kuchyni
V kuchyni patrí oregáno, čiže pamajorán, medzi najviac využívané bylinky a to najmä platí o stredomorskej kuchyni. Využívajú sa celé listy a niekedy aj s kvetmi, veľmi obľúbená je kombinácia oregána a paradajok, ale napríklad sa pridáva aj do kečupov, na pizzu, do pesta, do cestovín, sušeným aj čerstvým oregánom sa sype pizza, rôzne druhy mäsa a jedál, ale tiež aj polievky. Toto korenie je typické svojou originálnou arómou, ktorá pôsobí napríklad aj dlho po uvarení alebo upečení.
Ako sa starať o pamajorán
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →