Cholera: Čo je, prečo vzniká, prenos a príznaky? + Máme očkovanie?

Cholera: Čo je, prečo vzniká, prenos a príznaky? + Máme očkovanie?
Zdroj foto: Getty images

Cholera je črevné infekčné ochorenie. Vyvoláva ju baktéria. I keď jej liečba je jednoduchá, je hrozbou pre človeka, jeho zdravie a život.

Charakteristika

Cholera je akútne infekčné ochorenie postihujúce črevný trakt. Avšak, pre jej komplikácie môže ohroziť človeka a jeho zdravie. Vyvoláva ju baktéria Vibrio cholerae.

Má krátku inkubačnú dobu, po ktorej prudko nastupujú zdravotné ťažkosti, najvýznamnejšie sú hnačka a vracanie s následne nastupujúcou dehydratáciou. 

Zväčša prebieha mierne, niekedy tiež asymptomaticky. Ťažká forma sa rozvíja hlavne u rizikových ľudí. 

Poznáme dva biotypy týchto baktérií, a to Vibrio Cholerae a Vibrio cholerae biotyp eltor/Vibrio El Tor. 

Pýtate sa, že kto je ohrozený? 

Cholera sa v našich podmienkach nevyskytuje.

V endemických oblastiach sa prenáša pomocou znečistenej/kontaminovanej vody a potravín. 

Ťažký priebeh a najvyššia úmrtnosť sa popisuje v endemických územiach u domorodého obyvateľstva.

Nákaza u turistov je pomerne zriedkavá, a jej priebeh nie je až natoľko prudký a komplikovaný. Z väčšej miery prebieha ochorenie mierne.

Dôležité je pri prevencii proti cholere pamätať na dôsledné dodržiavanie hygienických návykov, nepiť znečistenú vodu a nejesť nedostatočne tepelne upravené potraviny. 

Pred vycestovaním do rizikovej oblasti je možnosť dať sa zaočkovať. S očkovaním sa získava i ochrana proti iným cestovateľským hnačkám, ktoré spôsobujú kmene E.coli. Užíva sa formou prehltnutia roztoku cez ústa - per orálne (per os). 

Pýtate sa: Kedy bola na Slovensku cholera? 
Cholera nebola dokázaná na Slovensku vyše 35 rokov (v čase písania článku). 
Najbližšie k našim hraniciam sa v tejto dobe vyskytuje na Ukrajine, 
pričom dôvody sú zrejmé... (viac o prenose v časti Príčiny).

Okrem cholery sa kontaminovanou vodou prenášajú tiež iné infekčné ochorenia, príkladom je Dyzentéria, Hepatitída či Brušný týfus.

Čo je to cholera v skratke + zopár faktov

Cholera je teda akútne ochorenie infekčného pôvodu. 

Vyvoláva ju baktéria Vibrio cholerae. 

Inkubačná doba od infikovania po nástup príznakov je niekoľko hodín (približne 12 hodín) až 5 dní.

Zapríčiňuje črevné potiaže. Tie sú potencionálne nebezpečné. A to hlavne z pohľadu dehydratácie, ktorá nastupuje rýchlo po prudkej hnačke a vracaní.

Väčšina nakazených nebude mať ťažký priebeh.

Cholera sa dá ľahko liečiť. Liečbu však treba zahájiť skoro/včasne.

Avšak, v endemických oblastiach, pre zlú ekonomicko-sociálnu situáciu, spôsobuje ročne množstvo nákaz s ťažkým priebehom i s následkom smrti.

WHO - World Health Organization - Svetová zdravotnícka organizácia uvádza,
že ročne ide o 1,3 až 4 milióny nakazených ľudí
a
21 000 až 143 000 úmrtí pre Choleru.

Vakcína je odporúčaná pre ľudí, ktorí cestujú do rizikových oblastí. Naviac, dôležité je myslieť na dodržiavanie hygienických opatrení.

I keď sa uvádza, že pre väčšinu ľudí, ktorí nežijú v oblastiach zasiahnutých ochorením, nie je nebezpečná, treba mať na pamäti zopár skutočností.

Pamätajte si, cholera je: 

  • mimoriadne virulentné (nákazlivé) ochorenie
  • spôsobuje prudké vodnaté hnačky a vracanie
  • veľmi rýchlo zapríčiní dehydratáciu
  • ťažký a komplikovaný priebeh môže viesť k smrti, ak sa ochorenie nelieči
Ruky ľudí pod vodou
Nedostatok čistej pitnej vody a hygieny ako hlavný problém. Zdroj foto: Getty images

Príčiny

Choleru vyvoláva toxikogénna baktéria Vibrio cholerae. Pričom poznáme niekoľko sérologických podskupín, z ktorých dve spôsobujú prepuknutie ochorenia. O1 a O139 - podľa informácií z WHO medzi nimi nie sú zásadné rozdiely. Ide iba o miesto výskytu/dokázania. 

Cholera spôsobuje endemické až epidemické nákazy. 

Človek sa môže nakaziť požitím infikovanej vody a kontaminovaných potravín. 

Zdroje uvádzajú tiež informáciu, že približne u 1 človeka z 10 bude mať vážny až život ohrozujúci priebeh.

Baktérie cholery Vibrio Cholerae
Baktérie cholery Vibrio Cholerae. Zdroj foto: Getty images

Inkubačný čas/lehota - inkubačná doba je...

... a teda lehota od nakazenia po vypuknutie zdravotných ťažkostí =

= niekoľko hodín až niekoľko dní.

Uvádza sa približne 12 až 72 hodín.

Ale rôzne zdroje opisujú rozličný rozptyl - hodiny až 6 dní.

Ako sa človek nakazí?

Voda a potraviny sa infikujú princípom "orálno-fekálna" cesta, teda z výkalov infikovanej osoby a pri nedodržaní hygieny. Doslovne cez ústa, tráviaci trakt a fekálie do vody, spolu s kontamináciou v prostredí kde sa manipuluje s potravinami. 

Baktériám cholery sa darí na tých miestach, kde je nízky socio-ekonomický štandard, kde sa nedostatočne upravuje pitná voda a kde sa nedodržiava hygiena.

Človek teda vypije znečistenú - kontaminovanú vodu, alebo skonzumuje nedostatočne tepelne upravené potraviny, baktériami cholery.

Jedlo ako je ovocie a zelenina býva kontaminované pri zavlažovaní, umývaní či nedostatočnom varení neupravenou znečistenou vodou (ľadom). Prípadne dochádza ku kontaminácii pôdy, ktorá bola hnojená alebo zavlažovaná odpadovou vodou, i ľudskými výkalmi. 

Uvádza sa, že nie je pravdepodobné, aby sa osoba infikovala náhodným kontaktom s infikovanou osobou.

Cesta prenosu cholery:

  1. pitie znečistenej vody
  2. požitie jedla, s ktorým manipulovala nakazená osoba
  3. konzumácia jedla, hlavne mäkkýšov v rizikových oblastiach, ktoré boli v infikovanej vode

Príkladom sú prípady nákazy z USA, keď sa ľudia nakazili po konzumácii nedostatočne upravených mäkkýšov z Mexického zálivu.

Najčastejšie sa toto ochorenie vyskytuje v oblastiach kde nie je zásobovanie čistou vodou a kde chýba kanalizačný systém, ako sú niektoré časti Afriky a Ázie, Južnej Ameriky či v oblasti Karibiku.

Ako dlho je človek infekčný?

Po nakazení je človek infekčný počas celej doby trvania príznakov. Avšak pozor, infekčnosť pretrváva niekoľko týždňov po ustúpení hnačiek.

Človek vylučuje baktérie cholery niekoľko týždňov po ústupe hnačiek.

Môže človek s ochorením pricestovať na Slovensko?

Samozrejme, ak sa človek nakazí v krajine výskytu, môže s ochorením pricestovať späť na Slovensko. A podozrenie treba mať vtedy, ak ide o zdravotné problémy, ktoré zahŕňajú úporné hnačky.

Šírenie môžeme predpokladať hlavne v miestach s nízkym hygienickým štandardom. 

Prirodzene, i keď sú prítomné riedke stolice, treba odlíšiť pravého pôvodcu zdravotných problémov.

Človek s príznakmi by mal navštíviť ambulanciu k tomu určenú.
Ide o infekčné oddelenie/kliniku a ambulanciu pre cudzokrajné a infekčné choroby. 
Tam prebehne diagnostika, sledovanie a liečba, samozrejmosťou je izolácia.

Naviac, cholera patrí medzi nákazy, ktoré podliehajú hláseniu.  

Ako dlho Vibrio cholerae prežíva?

Vo vhodných podmienkach i niekoľko rokov = vo vode.

V jedle až 6 týždňov.

Doba sa predlžuje s klesajúcou teplotou.

Kto je rizikový pacient?

Rizikový pacient, človek s vyššou citlivosťou na choleru je ten, kto má oslabenú imunitu, so zníženou kyslosťou žalúdočných štiav (pri užívaní antacíd - liekov na zníženie tvorby kyseliny v žalúdku) a s podvýživou. Následne sa za rizikového dá pokladať starší človek s viacerými dlhodobými ochoreniami a malé deti a to hlavne z pohľadu možnej dehydratácie popri hnačkám a vracaniu.

U detí a starších ľudí je dehydratácia riziková. 
Prečo je dehydratácia u detí nebezpečná? Aké má príznaky?

Krátke zastavenie pri baktériách Vibrio cholerae

Baktérie sa po vniknutí do ľudského organizmu množia v tenkom čreve. Neprenikajú cez stenu čreva. 

Popri množeniu produkujú pre človeka nebezpečný toxín - enterotoxín s názvom choleratoxin.

Tento toxín je zodpovedný za zvýšené vylučovanie vody do čreva.

Choleratoxin aktivuje biochemické zmeny, ktoré vedú k zníženiu resorpcie sodíka a chloridov a stimuluje sekréciu chloridov a vody do čriev. Ide o poruchu regulácie a transportu iontov a vody (Konkrétny mechanizmus je komplikovaný a nepotrebný pre základné pochopenie toho, čo toxín vyvoláva). 

Sliznica čreva je neporušená a bez známok štrukturálneho poškodenia. A to i v prípade prítomnosti úporných hnačiek a vracania.

Najznámejšie epidémie a pandémie cholery 

V minulosti sa vyskytlo viacero epidémií a pandémií.

  • Prvá v rokoch 1816 - 1826 - v Ázii, Bangladéš a východná India, Čína až ku Kaspickému moru
  • Druhá 1829 - 1851 v Európe a v severnej Amerike
  • Tretia 1852 - 1860 v Rusku
  • Štvrtá 1863 - 1875 v Európe a v Afrike
  • Piata 1881 - 1896 v Európe
  • Šiesta 1899 - 1923 v Rusku a v Osmanskej ríši
  • Siedma 1961 - El Tor podľa subtypu vo viacerých krajinách sveta, ale s miernym priebehom 
  • menšie epidémie sú hlásené z viacerých rizikových a endemických oblastí až dodnes, napríklad:
    • Január roku 1991 až september 1994 v južnej Amerike
    • po roku 2000 viaceré ohniská v Afrike, v Indii a v iných častiach sveta
    • po roku 2010 na Haiti, tiež v Afrike a v iných častiach Zeme
    • 2015 v Iraku
    • v roku 2022 Afganistan, Bangladéš, Etiópia, Nigéria, Ukrajina

Miera vypuknutia nákazy sa zvyšuje všade tam, kde je nízky socio-ekonomický status, kde sa nedá dodržiavať hygienický štandard, nie sú dodávky čistej pitnej vody a kde ľudia žijú v neprimeraných životných podmienkach, napríklad pre chudobu, vojnu či prírodné katastrofy.

Príznaky

Príznaky sú typické pre črevné infekčné ochorenie. A teda vedúcim prejavom je hnačka. Hnačka/riedka stolica je vodová a s typickým znakom ryžovej vody s prítomnosťou hlienu. 

Hlavné príznaky cholery:

  • úporná silná hnačka - označuje sa tiež ryžovo-vodová stolica
  • vracanie a nevoľnosť
  • smäd
  • kŕče svalov, v nohách
  • podráždenosť a psychický nepokoj
  • dehydratácia - riziková komplikácia, ktorá nastupuje veľmi rýchlo 
  • u detí tiež horúčka či apatia a zmena psychiky

Človek môže prísť až o 25 litrov tekutín za deň.

Hnačkovitá stolica obsahuje veľké množstvo zárodkov baktérií cholery. Tie môžu po kontakte s vodou a potravinami zapríčiniť prenos infekcie.

Preto je pri starostlivosti o pacientov nutné myslieť na dôsledné hygienické a dezinfekčné opatrenia.

Cholera sicca = chýbanie vodnatej hnačky pričom je prítomná distenzia čreva a ileus (porucha funkcie a priechodnosti čriev).

Dehydratácia pri cholere nastupuje veľmi rýchlo. Dôvodom sú biochemické zmeny a nemožnosť vstrebávania/ale naopak nadmerné vylučovanie vody v čreve človeka. 

Baktérie cholery na povrchu tenkého čreva - modelové znázornenie, animácia
Ťažkostí spôsobujú baktérie a ich toxíny na povrchu čreva. Zdroj foto: Getty images

Diagnostika

Diagnostiku uľahčuje priebeh ochorenia. Rýchly nástup ťažkostí - úporných hnačiek s prítomnou informáciou o návšteve rizikovej oblasti - teda pozitívna cestovateľská anamnéza. 

Anamnéza vycestovania a hnačiek je základom diagnostiky. 

Iným typom diagnostiky je samozrejme ten laboratórny. Ide o mikroskopické a kultivačné dokázanie v stolici či krvnými testami na protilátky.

Ruka v rukavici, drží skúmavku, odber vzorky vody
Vzorka vody môže poslúžiť na test pre prítomnosť patogénov. Zdroj foto: Getty images

Priebeh

Priebeh ochorenia nie je možné zaškatuľkovať do jednej formy.
Nakoľko sa vyskytuje od asymptomatického až po veľmi ťažký s následkom smrti.

Často je mierny. Závažný stav sa vyskytuje približne v jednom prípade z 10. 
Záleží na viacerých skutočnostiach, ktoré ho môžu ovplyvniť.

Avšak, závažný a život ohrozujúci priebeh sa vyskytuje hlavne u domorodého obyvateľstva v endemických oblastiach.

U turistov sa predpokladá miernejší priebeh. Niekedy dokonca bezpríznakový - asymptomatický.

Samozrejme, spoliehať sa na túto informáciu nepotvrdzuje pravidlo. 
Treba mať na pamäti to, že cholera je vysoko-infekčné ochorenie,
ktoré sa prejavuje úpornou hnačkou, ktorá veľmi rýchlo navodzuje dehydratáciu.

Priebeh = nástup ťažkostí po inkubačnej dobe:

  • niekedy ako prvé vracanie, ktoré môže pretrvávať
  • úporné hnačky - ako typický príznak
  • počas hodín dehydratácia  - ktorá nastupuje najrýchlejšie spomedzi iných črevných infekčných ochorení
  • kŕče v končatinách

Niekedy nastupuje prvé vracanie. Typické je i to, že pred hnačkami nie sú prítomné kŕče brucha a ani nutkanie na stolicu.

Enterotoxín produkovaný baktériami zmení funkciu črevných buniek a mechanizmus riadenia vstrebávania/vylučovania vody a elektrolytov. To zapríčiní nadmerné straty vody, a to až cez 1 liter za hodinu. 

Cholera bez liečby?

Nadmerná strata tekutín vedie k ťažkej dehydratácii, poruche funkcie obličiek, zastaveniu močenia, k šokovému stavu až k smrti.

Počas dňa príde telo i o 25 litrov tekutín... / Človek stráca až tretinu svojej telesnej hmotnosti.

Podmienkou vyhnutia sa komplikáciám je teda prítomnosť liečby. Tá by mala byť skorá a včasná.

Pýtate sa na prevenciu? Alebo - ako sa cholere vyhnúť počas cestovania?

Prvé miesto na priečke dôležitosti má dodržiavanie hygienických zásad.

Čo robiť a čo nerobiť:

  • pravidelne si umývajte ruky - mydlom i vodou, a to hlavne po toalete a pred prípravou jedla i pred jeho konzumáciou
  • pite iba balenú vodu, alebo vodu z vodovodu, ktorá bola prevarená
  • pri čistení zubov použite taktiež balenú či prevarenú vodu
  • Nejedzte nedostatočne tepelne upravené alebo neupravené ovocie a zeleninu, a to ani čerstvé šaláty, ktoré neboli umyté balenou alebo prevarenou vodou
  • nejedzte mäkkýše a morské plody
  • nepoužívajte ľad z lokálnej vody, ktorá nebola tepelne upravená alebo balená
  • nejedzte zmrzlinu

A čo očkovanie?

V prevencii pred vycestovaním môže pomôcť vakcína.

Ide o per orálne podaný roztok. Vypijete tekutinu, ktorá má 2 dávky. Medzi jednotlivými dávkami je rozostup 1 - 6 týždňov.

Vakcína vtedy poskytuje ochranu na približne 2 roky.

Obe dávky je potrebné užiť minimálne 1 týždeň pred cestou.

Očkovacia látka sa môže podať od 2. roku života. Od 2 do 6 rokov sa podávajú 3 dávky vakcíny. 

I keď nie je očkovanie pred cestou povinné - odporúča sa, a to hlavne podľa miesta vycestovania.

Bezpečnosť vakcíny?
Pri vakcinácii sa môžu zriedkavo vyskytnúť ťažkosti ako je ľahká nevoľnosť, brušné kŕče či zrýchlená srdcová činnosť. Prejavy však rýchlo pominú.

Ako sa lieči: Cholera

Liečba cholery: Nenáročne a včas = #1 tekutiny + antibiotiká

Zobraziť viac

Video - Cholera – you can fight it too (WHO Eastern Mediterranean Region)

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Odporúčané