Stafylokoková enterotoxikóza
Stafylokoková enterotoxikóza je ochorenie čriev, ktoré je najviac rozšírené počas teplých letných mesiacov a je spôsobené otravou z potravín. Ide o infekciu, ktorá je pomerne akútna a má veľmi rýchly nábeh, ale zároveň aj veľmi rýchly priebeh, obvykle do 1 až maximálne 2 dní. Veľmi rizikové sú z tohto pohľadu najmä rôzne zariadenia verejného stravovania, ide napríklad o verejné bufety, školské jedálne, školy v prírode, cukrárne, zmrzlinárne alebo predajne lahôdok a lahôdkárstva.
Hlavné príznaky
- Malátnosť
- Bolesť brucha
- Kŕče v bruchu
- Nevoľnosť
- Hnačka
- Nadmerná spavosť
- Nechutenstvo do jedla
- Stolica s prímesou krvi - krv v stolici
- Únava
- Zvracanie
- Zvýšená tvorba slín
Charakteristika
Ak sa baktéria dostane do potravín, spôsobí veľký problém. Zdrojom nákazy je obvykle človek, ktorý má hnisajúcu ranu, kde sa baktéria vyskytuje, pričom táto rana príde do kontaktu s jedlom. Okrem toho môže byť zdrojom aj mlieko od chorej kravy. Baktéria po preniknutí do potravín produkuje veľké množstvo toxínov a začne sa rozmnožovať, takže sa stane po požití týchto potravín pre človeka nebezpečná, zvlášť, keď sa dostane do systému čriev a do tenkého čreva.
Príčiny
Ochorenie spôsobuje baktéria Staphylococcus aureus, čiže Zlatý stafylokok. Táto baktéria sa môže dostať do potravín, napríklad do mäsa a mäsových výrobkov, syrov, mlieka, mliečnych výrobkov a majonézy, kde nájdete priaznivé prostredie pre rozmnožovanie a produkciu toxínov aj jedov, ktoré sú odolné voči nízkym aj vysokým teplotám. Ak nie je potravina teplotne upravená, baktéria sa nezničí a dostane sa až do čriev človeka, kde spôsobí otravu a intoxikáciu.
Príznaky
Okrem toho v súvislosti s hnačkami dochádza k dehydratácií a strate tekutín, takže klesne krvný tlak, zrýchli sa frekvencia srdcového rytmu a môžu sa dostaviť aj bolesti hlavy, únava a spavosť. Zvýšená teplota nie je prítomná a absencia horúčky teda môže otravu potravou baktériou Zlatého stafylokoka odlíšiť od iných ochorení podobného rázu s veľmi podobnými príznakmi. Tieto príznaky väčšinou do jedného dňa až maximálne dvoch dní pominú a rýchly nábeh má teda aj rýchly priebeh.
Diagnostika
Intoxikácia Zlatým stafylokokom sa musí zistiť predovšetkým biologickým a laboratórnym vyšetrením vzoriek, ktoré sa odoberú jednak zo stolice postihnutého jednotlivca, ale tiež aj zo zvratkov. Treba rovnako identifikovať zdroj možnej nákazy a diagnostike na prítomnosť baktérie sa musia podrobiť aj ostatní členovia domácnosti, ktorí prišli do kontaktu s infikovanými potravinami alebo jedlom. Okrem toho je potrebné odobrať vzorky aj z potravín podozrivých z pôvodu choroby.
Priebeh
Priebeh stafylokokovej enterotoxikózy je veľmi rýchly a inkubačná doba je obvykle do 5 až 6 hodín. Baktéria sa usadí v tenkom čreve, začne produkovať toxíny a jed a človek začne mať pocit na zvracanie, nevoľnosti a nechuť k jedlu. Nasledujú hnačky, ktoré sú vodnaté a môžu obsahovať aj hlien, ale sú bez prítomnosti krvi v stolici. Neskôr sa pridruží bolesť hlavy, únava, ospalosť a zrýchlená frekvencia srdca. Obvykle však do 24 až 48 hodín tieto symptómy pominú a choroba pominie.
Ako sa lieči: Stafylokoková enterotoxikóza
Liečba Stafylokokovej enterotoxikózy
Zobraziť viacInformácie o stafylokokovej otrave z potravín
Stafylokokovú enterotoxikózu lieči
Stafylokokovú enterotoxikózu vyšetruje
Ďalšie názvy
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →