Recepty na bezlepkové rolády: Skúsili ste našu čokoládovú a kokosovú?

Recepty na bezlepkové rolády: Skúsili ste našu čokoládovú a kokosovú?
Zdroj foto: Getty images

Poznáte ten pocit, keď prechádzate okolo cukrárne a z výkladu na vás provokačne pokukujú zákusky? Smutne sklopíte zrak a s lačným žalúdkom celiatika kráčate preč... Hlavu hore! Máme pre vás ďalšie skvelé a pritom jednoduché recepty, ktoré si môžete pripraviť sami doma - tentokrát sme si posvietili na bezlepkové rolády.

Recept na bezlepkové rolády vo variante s kokosom a čokoládou. Skúsili ste už naše varianty?

Kokosová roláda bez múky

Keďže k príprave tejto rolády nebudete potrebovať žiadnu múku, možno recept označiť za prirodzene bezlepkový. Jeho príprava je vskutku jednoduchá a zoznam potrebných surovín veľmi rýchlo zapamätateľný!

Potrebovať totiž budete iba:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g kakaa
  • 5 vajíčok
  • 1 šľahačkovú 33% smotanu
  • strúhaný kokos

Postup je nasledovný:

Najskôr si oddelíte bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháte s cukrom do peny a potom prisypete kakao. Všetko spolu opäť dôkladne prešľaháte.

Do bielkov pridáte štipku soli, aby sneh, ktorý následne vyšľaháte, lepšie držal. Pevný sneh z bielkov opatrne primiešate do pripravenej kakaovej zmesi.

Takto pripravené cesto vylejete na plech vystlaný papierom na pečenie a dáte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov po dobu cca 15 minút.

Doba pečenia sa však môže líšiť v závislosti od typu rúry.

Ak je už cesto upečené (čo si ľahko overíte vpichnutím špajdle do cesta), vyberiete ho z rúry a zviniete do vlhkej utierky, aby vznikla rolka.

Keď cesto vychladne, opäť ho rozviniete.

Vyšľaháte si smotanu, do ktorej podľa chuti pridáte kokos, prípadne vanilkový cukor (záleží, kto má ako rád sladké).

Cesto potriete kokosovou smotanou a následne zviniete do rolády. Vrch rolády môžete potrieť zvyšnou smotanou a poprášiť kokosom, prípadne dozdobiť podľa vlastnej fantázie (čokoládovými ostružinami, ovocím...atď).

Bezlepková čokoládová roláda

Milovníci čokolády si môžu obdobným spôsobom pripraviť i lahodnú čokoládovú roládu.

Postup pri spracovaní cesta zostáva nezmenený: žĺtka sa vymiešajú s cukrom do peny, do ktorej sa zašľahá kakao a nakoniec zľahka vmieša sneh z bielkov.

Cesto sa dá piecť na 180 stupňov po dobu cca 15 minút.

Namiesto kokosovej náplne zo smotany a kokosu si však svoju roládu naplníte čokoládovým krémom.

Obľúbeným a najmä rýchlym riešením je Parížska šľahačka (napr. Dr. Oetker), ktorú si veľmi jednoducho pripravíte podľa návodu.

Iným variantom je príprava čokoládového krému nad parou. Na krém budete potrebovať:

  • 2 vajcia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g čokolády na varenie
  • 150 g masla

Do hrnca vložíte všetky suroviny: teda vajíčka, cukor a nalámanú čokoládu. Hrniec s ingredienciami vložíte do väčšieho hrnca s vodou a tento dáte variť, čím vám vznikne tzv. vodný kúpeľ.

Za stáleho miešania varíte všetky suroviny, až kým vám nevznikne hustý krém. Potom hrniec odstavíte a krém necháte vychladnúť.

Vyšľaháte si asi 150 g zmäknutého masla, ktoré následne zašľaháte do vychladnutej kakaovej zmesi.

Vznikne vám nadýchaný čokoládový krém, ktorým naplníte upečené cesto a následne ho zviniete do rolády.

Opätovne môžete krémom potrieť i vrch rolády, aby bola vláčnejšia a chute sa viac prepojili. Vrch koláčika si môžete takisto podľa ľubovôle dozdobiť, aby potešil nielen vaše chuťové poháriky, ale i oko. 

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané