Hladina cukru v krvi: Aká je normálna a čo je to hyper/hypo-glykémia?

Hladina cukru v krvi: Aká je normálna a čo je to hyper/hypo-glykémia?
Zdroj foto: Getty images

Hladina cukru v krvi, odborne tiež glykémia, je dôležitá najmä pre funkciu mozgu. A ani nadbytok či nedostatok cukru nie je pre náš organizmus vhodný. 

Aká je ideálna či nízka vysoká hladina cukru v krvi
Ďalej i hraničné hodnoty glykémie,
normu u zdravého človeka nalačno
Naviac všetko je uvedené v prehľadnej tabuľke vo forme infografiky.

Aká by mala byť správna hodnota glykémie a čo treba považovať za odchýlku? Užitočné informácie uvádzame v prehľadnej tabuľke.

Hladina cukru v krvi sa odborne označuje ako glykémia.

Cukor, čiže glukóza, je dôležitý pre celý organizmus, ale najmä mozog. Mozgové bunky ho potrebujú pre svoju správnu činnosť, rovnako ako kyslík.

Glykémia, čiže cukor v krvi, je z gréckeho glykys - sladký a haima - krv. Glyko pre týkajúci sa cukrov a prípona émia značí vzťah s krvou.

Nakoľko je glukóza jediným energetickým zdrojom, jej nedostatok vyvoláva poruchu mozgovej funkcie. Väčšinou taký stav nastáva rýchlo. Odborne sa označuje ako hypoglykémia, čiže znížená hodnota cukru v krvi. A nemusí sa vyskytnúť iba u človeka s cukrovkou.

Na druhom konci sa nachádza stav hyperglykémie, čiže nadmernej hladiny cukru v krvi.

Spája sa najmä s ochorením Diabetes mellitus, čiže s cukrovkou. Avšak, vyskytuje sa aj pri iných chorobách, ako sú napríklad ochorenia pečene, pankreasu, endokrinného systému či po niektorých liekoch.

Náš organizmus získava cukor z potravy.

Rovnako tak aj iné základné zložky potrebné pre jeho chod. A teda bielkoviny, tuky, minerály, stopové prvky a vitamíny. Informácie o nich si viete naštudovať v magazínovom článku o základných živinách.

V tele sa cukor uskladňuje vo forme glykogénu. Najväčšia zásoba je v pečenivo svaloch.

Glykogén tvorí takzvanú glykogénovú energetickú rezervu.

Cukor, tak ako aj ostatné látky v organizme, sa transportuje cievami krvou.

Hodnota cukru v krvi, čiže glykémia, sa určuje meraním z krvi. Používa sa na to krv zo žíl, teda venózna krv a kapilár. Kapiláry sú drobné cievy, ktorých bohatá spleť sa nachádza napríklad v bruškách prstov.

Hladina cukru v krvi sa počas dňa mení v časovej závislosti, pri námahe, strese, samozrejme, aj po najedení sa. Regulácia glykémie v organizme je zabezpečovaná viacerými mechanizmami, a to presunom cukru z krvi, čiže krvnej plazmy do buniek.

Prebieha na hormonálnej, autoregulačnej a nervovej úrovni. Telo k tomu využíva hormóny ako glukagón, katecholamíny (adrenalín) či tyroxín, ktoré hladinu cukru v krvi zvyšujú. Čo má veľký význam napríklad pri stresovej reakcii, aby bolo k dispozícii dostatočné množstvo cukru, pre jeho zvýšenú spotrebu.

Naopak, hormón inzulín hladinu cukru v krvi znižuje.

Inzulín sa tvorí v pankrease. A je dôležitý pri presune cukru z krvi do buniek. Bez inzulínu nie sú bunky schopné cukor prijať.

Hladina cukru je prísne strážená v normálnych medziach. Zvýšená či znížená hladina cukru v krvi majú za následok rozličné zdravotné ťažkosti. 

Vysoká hladina cukru v krvi sa označuje ako hyperglykémia.

Nízka hladina cukru v krvi = hypoglykémia.

Aké sú hodnoty glykémie?

Správna hladina cukru v krvi je udržiavaná v určitej miere a naše telo sa ju za pomoci regulácie snaží udržať vo vhodnom rozmedzí. Čo je dôležité pre adekvátny chod organizmu, činnosť orgánov a primeranú funkciu všetkých buniek a tkanív. 

Najcitlivejšie na hodnotu glykémie reaguje mozog, nakoľko neuróny ako jediný zdroj energie pre prácu využívajú práve glukózu - cukor.

Prehľadná tabuľka uvádza hodnoty glykémie

Názov Hodnota glykémie v mmol/liter Popis
Hypoglykémia pod 2,8 nízka hladina cukru v krvi
náhly nástup ťažkostí
až bezvedomie
Norma 3,3 - 5,5
  • kapilárna krv
    3,3 - 6,6
  • krv v žilách
    3,9 - 5,5
  • krvná plazma
    4,2 - 6,4
správna hladina cukru v krvi
tieto referenčné hodnoty odrážajú hladinu cukru v krvi nalačno
po jedle menej ako 8,5 1 - 2 hodiny po jedle môže byť hodnota do 8,5 mmol/l
Hraničná hodnota 5,6 - 6,9 hodnota nalačno
je potrebné kontrolné vyšetrenie a diagnostika prípadnej cukrovky
Hyperglykémia nad 5,5 zvýšená hodnota glykémie u nediabetika, človeka bez cukrovky
u diabetika nalačno nad 6,0 a po jedle 7,5
ťažkosti vznikajú dlhšiu dobu

V literatúre a v rôznych publikáciách sa vyskytujú malé odchýlky v hodnotách glykémie.

Podobne je to aj v prípade porovnania rôznych laboratórií, keď majú nastavené svoje referenčné hodnoty. Glykémia sa líši aj v závislosti od typu krvi.

Plus...

Či je krv odobratá zo žily, z tepny či kapiláry. Podobne je to aj v prípade, ak ide o plnú krv, plazmu alebo sérum.

Infografika znázorňuje hladinu cukru v krvi, jej normálnu, nízku a vysokú mieru

Prečítajte si tiež: 
Hypoglykémia - nízka hladina cukru v krvi
Hyperglykémia - čo treba vedieť
Diéta v cukrovke - vhodné, nevhodné a zakázané potraviny

Ako sa stanoví hladina cukru?

Na presné stanovenie glykémie sa využívajú rôzne metódy, ktoré odzrkadľujú metabolizmus sacharidov. Krv je zložená z rôznych komponentov. Ako sú napríklad červené, biele krvinky, doštičky. Obsahuje minerály ako sodík, draslík, vápnik a aj látky ako cukor, bielkoviny či tuky, samozrejme, aj rôzne krvné plyny.

Glykémia nalačno:
z kapilárnej krvi 3,3 - 6,6
z venóznej krvi 3,9 - 5,5
v krvnej plazme 4,2 - 6,4

Koncentrácia jednotlivých zložiek sa odlišuje aj v závislosti od toho, z akého typu krvi sa vyšetruje, a to môže byť:

  • arteriálna krv - je krv odobratá z tepien
  • venózna krv -krv pochádzajúca zo žíl
  • kapilárna krv - z drobných cievnych spletí, kde dochádza k výmene plynov a iných látok
  • krvná plazma - obsahuje rôzne krvné zložky, ako bielkoviny, elektrolyty, organické molekuly, fibrinogén a koagulačný faktor
    • pri jej odbere sa zabraňuje zrážaniu, teda koagulácii
  • krvné sérum - neobsahuje bunkové elementy, jej zloženie je podobné krvnej plazme, ale neobsahuje hemokoagulačný faktor či fibrinogén
    • pri odbere sa koagulácia nezastavuje

Doma či v laboratóriu

Glykémia sa presne stanoví v laboratórnych podmienkach. Ale orientačne sa dá zmerať aj v domácom prostredí, v ambulanciách lekárov primárnej zdravotnej starostlivosti či záchrannej zdravotnej služby. Využíva sa na to glukomer, čo je merač krvného cukru.

Tento prístroj majú k dispozícii ľudia liečení na cukrovku, teda diabetes mellitus. Tí, ktorí si pichajú inzulín, majú prístroj uhradený zdravotnou poisťovňou. Človek, ktorý má cukrovku na diéte alebo na tabletkách, takýto prístroj doma nemusí mať.

Pri liečbe inzulínom si ľudia musia kontrolovať hladinu cukru častejšie.

Nakoľko stav hypoglykémie nastupuje rýchlo. A to hlavne v prípade, ak sa inzulín aplikuje a človek sa zabudne najesť. Iným príkladom je náhodné podanie vyššej či opakovanej dávky inzulínu.

Aj v prípade, ak sú podávané tabletky sa môže z rozličných príčin vyskytnúť hypoglykémia či hyperglykémia. Stáva sa tak najmä v závislosti na jedle a diétnej chybe.

Glukomer sa dá zakúpiť a je dostupný v rôznych prevedeniach a cenách.

Glykémia sa meria pomocou glukometru (glukometer), testovacieho prúžku a kvapky krvi.

Tá sa najčastejšie získava z kapilárnych ciev, ktoré sa v bohatej spleti nachádzajú v bruškách prstov, ale napríklad aj v ušnom lalôčiku.

Glykémia - kvapka krvi na brušku prsta po vpichu ihlou na meranie cukru v krvi
Na domáce odmeranie glykémie postačuje malá kvapka krvi. Zdroj foto: Getty images

Postup merania hladiny krvného cukru v domácom prostredí

Ako sa meria glykémia a odoberá krv z prsta, uvádzame v krátkom postupe:

  1. pripravíme si glukomer
  2. testovací prúžok
    • glukomer a testovací prúžok musia byť od rovnakého výrobcu
    • glukomer musí byť zhodný s typom prúžku a s kalibračným číslom
    • niektoré glukometre si kalibrujú prúžok automaticky
    • iné treba ručne nastaviť
    • pozor na životnosť a energiu batérie
  3. dezinfekčný prostriedok
  4. ihlu
    • odberové pero s ihlou alebo lacenta
    • môže byť aj klasická ihla pre odber krvi do striekačky
  5. testovací prúžok vložíme do glukomeru
  6. prst vydezinfikujeme
  7. napichneme bruško prstu
  8. odložíme pero, lacentu či ihlu do puzdra
  9. utrieme vytečenú krv z prsta
  10. následne stlačíme koniec prsta nad bruškom
    • najlepšie dvomi prstami v mieste tesne nad vpichom a necht
  11. vytečie kvapka krvi
  12. ak glukomer signalizuje
  13. kvapku krvi zachytíme na testovací prúžok
  14. po pár sekundách glukomer vypíše hodnotu
  15. na mieste vpichu krátko pridržiavame a tlačíme tampón, aby nevytekala z prsta krv

Nepamätáte si hodnoty? Nevadí, pomôže vám kalkulačka: 
Aký mám cukor v krvi (glykémiu): Nízky, normálny či vysoký?

Čas merania glykémie uvádza tabuľka

Čas merania Popis
Nalačno 8 hodín po príjme potravy
pri diagnostike
preventívnej prehliadke
najlepšie ráno
Po jedle označuje sa aj ako postprandiálna glykémia
1 hodina 
po príjme stravy
sledovanie stavu liečby
Náhodne bez súvislosti s príjmom stravy
ako orientačné stanovenie pri diagnostike
pri urgentných stavoch
vylúčenie hypoglykémie a hyperglykémie 
Glykemický profil meranie glykémie viac raz počas dňa
pred jedlom
môže aj po jedle v noci

Viete, čo môže ukázať glukomer?

Displej glukomeru môže zobrazovať aktuálnu a orientačnú hodnotu glykémie. Avšak, niekedy sa môže stať, že na ňom svieti aj niečo iné. Podľa výrobcu môže byť variácia rôznych nápisov.

Presný popis býva uvedený v návode na použitie.

Čo môže glukomer zobraziť na obrazovke okrem hodnoty glykémie v tabuľke

Glukomer vypíše Popis
L, LO, LOW, LOW BLOOD SUGAR
  • z anglického low - nízky
  • NÍZKA HLADINA CUKRU - hypoglykémia
  • v tomto prípade môže byť glykémia nižšia ako 1,2
H, HI, HIGH HIGH BLOOD SUGAR
  • z anglického high - vysoký
  • VYSOKÁ HLADINA CUKRU - hyperglykémia
  • pri hodnotách vyšších ako 30
E, ER, ERROR
  • chyba merania
    • málo krvi na prúžku
    • skoré alebo neskoré aplikovanie krvi na prúžok
  • meranie zopakujete
  • porucha prístroja
    • pozor na slabé batérie
    • kalibráciu testovacích prúžkov
      • niekotré prístroje vyžadujú kalibráciu
    • typ testovacích prúžkov

Jednotky glykémie

Výsledná hodnota na glukomery je zobrazená v určitých jednotkách. U nás je to v mmol na jeden liter, čo sa označuje ako mmol/l. Niektoré krajiny používajú mg na deciliter, čiže mg/dl (dcl). A čo v tom prípade ak potrebujete spraviť prevod?

Zapamätajte si číslo 18
Pri prevode z mmol na miligram násobte číslom 18
4,0 mmol/l x 18 = 72
Pri prevode z mg do mmol delíte číslom 18
72 mg/dl : 18 = 4,0

Glukomer ukazuje glykémiu v mg/dl
Hodnota glykémie 7,2 mmol/l

Niektoré dôležité pojmy súvisiace s glykémiou

Problematika cukrovky je komplikovaná. Bežný človek nepotrebuje vedieť všetko. Avšak, niektoré pojmy je dobré poznať. V texte je použité množstvo výrazov aj s vysvetlením.

Teraz ich uvádzame v skratke.

Niektoré pojmy používané v spojitosti s glykémiou či cukrovkou:

  • hypoglykémia - nízka hladina cukru v krvi
  • hyperglykémia - vysoká hladina cukru v krvi
  • inzulín - je pankreatický hormón, reguluje hladinu glykémie
  • inzulínoterapia - terapia inzulínom. podáva sa do tela inzulínovým perom, striekačkou či pumpou
  • perorálne antidiabetiká - tabletky, označujú sa ako PAD a ich mechanizmus je závislý na produkcii telu vlastného inzulínu
  • glykozúria - cukor v moči, pri prekročení glykémie nad 10 mmol/l, čo je obličkový prah pre glukózu
  • glykemický profil - viac početné meranie glykémie počas dňa, tvorí prehľad o kolísaní hodnôt
  • Diabetes mellitus I. typu - absolútny nedostatok inzulínu, potreba inzulínoterapie
  • Diabetes mellitus II. typu - metabolická porucha, nie vždy sa vyžaduje inzulínoterapia, postačujú diéta či PAD
  • Gestačný diabetes - tehotenská cukrovka
  • hypoglykemická kóma - bezvedomie pri nízkej hladine cukru v krvi
  • Diabetická ketoacidóza - životohrozujúca komplikácia cukrovky
  • Diabetická neuropatia - poškodenie nervových funkcií pre cukrovku
  • Diabetická retinopatia - poškodenie zraku pre cukrovku
  • Diabetická nefropatia - poškodenie funkcie obličiek z cukrovky
  • Diabetická noha - vredy a deformity na predkolení, pre zhoršené prekrvenie a infekcie

O cukrovke v skratke

Cukrovkadiabetes mellitus je chronické celoživotné metabolické ochorenie, ktoré sa vyznačuje zvýšením krvného cukru. Toto zvýšenie má na svedomí buď nedostatok inzulínu, ktorý sa tvorí v špecifických bunkách pankreasu, alebo nedostatočným účinkom inzulínu (inzulínovou rezistenciou).

Inzulín je dôležitým hormónom, ktorý produkujú Langerhansové ostrovčeky (Β/β Beta bunky) pankreasu.

Inzulín = insula (latinsky) = ostrov.

Jeho úlohou je „preprava“ cukru z prostredia krvi do vnútra bunky. Tam je cukor využitý ako energia. 

Premenou na ATP počas glykolýzy / glykos = cukor a lysis = štiepenie.

Inzulín reguluje hladinu cukru v našom organizme viacerými mechanizmami a na viacerých miestach. V pečeni, vo svaloch, dokonca, i v súčinnosti s tukovými bunkami.

Jeho regulácia prebieha na základe viacerých procesov. Prvým je hladina cukru v krvi a ďalej vplyvom ostatných hormónov.

Cukrovka sa delí na dva typy

Diabetes Mellitus 1. typu

Prvým je Diabetes mellitus 1. typu. Má autoimunitný základ (imunita človeka napáda telu vlastné bunky) narušujúci funkciu pankreasu. Následkom je absencia inzulínu v krvi.

Inzulín je teda potrebné do tela umelo dodávať. Robí sa tak injekčne.

Tento typ cukrovky je zväčša odhalený už v rannom detstve alebo počas mladosti.

Príčina vzniku nie je známa. Predpokladá sa genetický vplyv a dedičnosť, ale tiež prekonanie niektorých vírusových ochorení (Coxsacie B1, osýpky, mumps, rotavírus).

Diabetes mellitus 2. typu

Druhým zo spomínaných je Diabetes mellitus 2. typu. Ide o podtyp, ktorý sa kedysi označoval ako starecká cukrovka, nakoľko bol odhalený zväčša vo vyššom veku a nie u mladých.

Avšak, v dnešnej dobe sa vyskytuje i u mladších než 40 či 30 ročných ľudí a dokonca i u detí.

Nevhodný životný štýl má svoj vplyv...

Základom je nedostatok tvorby inzulínu, alebo rezistencia na inzulín. To znamená, že inzulín nemá dostatočný efekt a nedokáže sa potrebne viazať na inzulínové receptory.

Inzulínové receptory obsahujú takmer všetky bunky a sú potrebné na prestup cukrov do ich vnútra.

Príčinou vzniku sú viaceré faktory. Okrem genetiky napríklad obezita.

Bez ohľadu na typ cukrovky, je pre diabetika dôležité dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu, diéty a vyváženého stravovania i dôsledné a presné užívanie liečby. 

Beztak má cukrovka svoje dlhodobé komplikácie. Bez kontroly správnej hladiny cukru v krvi a nedodržiavaním liečebného režimu si ich človek doženie oveľa skôr. Hazarduje so svojim zdravím a životom.

Cukrovka je v dnešnej dobe označovaná ako pandémia neinfekčnej choroby, nakoľko patrí medzi rýchlo sa šíriace ochorenie na celom svete.

Zamyslime sa... A opäť skončíme pri tak veľmi spomínanom životnom štýle.

Nedostatok pohybu, stres, nevyvážená strava, prevaha cukrov v strave, nadváha a obezita a taktiež zvýšená hladina LDL – teda zlého cholesterolu. Ďalej sa spomína nedostatok spánku, pôsobenie chemikálií a toxínov.

  • 2. typ predstavuje približne 90 % zo všetkých cukroviek
  • Čo predstavuje približne 380 miliónov ľudí s diabetom 2. typu celosvetovo
  • 2. typ zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení až 4 násobne
  • Až 90 % zo všetkých diabetikov s 2. typom má nadváhu a obezitu

Tehotenská cukrovka

Poznáme i gestačný diabetes, alebo tiež tehotenskú cukrovku. Má hormonálny základ. Hormóny placenty znižujú účinnosť inzulínu a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi.

Gestačný diabetes = tehotenská cukrovka.

Naviac pankreas tehotnej ženy nemusí byť dostatočne „silný“ na zvýšenie produkcie inzulínu a nedostatočne reaguje na zvýšenú potrebu počas tehotenstva.

...veľmi zjednodušene a nepresne napísané...

Samozrejme, nevyskytuje sa u každej tehotnej. Ale u každej tehotnej ženy je vhodné a odporúčané kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Postihuje približne 2 – 3 % tehotných.

 V tomto prípade ide iba o dočasný stav. Ten sa po pôrode napraví. Ale, existujú i prípady s pokračujúcim diabetom 2. typu.

Rizikovými činiteľmi výskytu gestačnej cukrovky sú:

  • Nadváha a obezita pred otehotnením
  • Rodinný výskyt cukrovky v rodine
  • Existujúca tehotenská cukrovka v predošlých tehotenstvách
  • Vysoký krvný tlak
  • Zvýšená hladina cholesterolu
  • Syndróm polycystických vaječníkov
  • Opakované spontánne potraty
  • Zvýšené hladiny cukru v krvi pred otehotnením, takzvaný prediabetes
  • Nedostatok pohybu
  • Nadmiera stresu

Zdravotné komplikácie cukrovky

To, že hladina krvného cukru je dôležitá pre činnosť mozgu je už zrejmé. Bez cukru mozog nepracuje a výsledkom sú náhle neurologické ťažkosti, ako je napríklad porucha reči, mobility, človek môže navonok budiť dojem opitosti, dezorientácia, zmeny správania až bezvedomie. 

Tieto ťažkosti vznikajú pomerne akútne a rovnako rýchlo sa dajú aj zvládnuť.

Avšak, patologická odchýlka glykémie vytvára aj dlhodobé, čiže chronické problémy.

Hyperglykémia škodí cievam, nervom, obličkám či očiam. Veľa cukru v krvi, nadbytok tukov a vysoký krvný tlak sú základom pre aterosklerózu a následne pre závažné ochorenia ako je napríklad ischemická choroba srdca či akútny infarkt myokardu.

Zaujímavé informácie v článkoch: 
Diabetes a jeho komplikácie,
Ischemická choroba srdca a
Infarkt myokardu
.

Neliečená alebo aj nedostatočne liečená cukrovka spôsobuje poškodenie ciev, čoho následkom vzniká diabetická noha, rôzne kožné defekty, ulcerácie, čiže vredy, ale aj nekróza. A to nie len na nohe, ale aj v iných častiach organizmu. A pri cukrovke sa častejšie vyskytujú rôzne infekcie.

A toľko v skratke k cukrovke.

Ľahký kvíz o meraní glykémie

Ak ste sa dostali až na koniec, máme pre vás krátky a ľahký kvíz na zopakovanie si základných informácií.

Viac informácií o cukrovke

Ako sa meria glykémia

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané