Reflux: Liečba a diéta pri pálení záhy, ktoré potraviny sú nevhodné?

Reflux: Liečba a diéta pri pálení záhy, ktoré potraviny sú nevhodné?
Zdroj foto: Getty images

Patríte aj Vy medzi tých, ktorých občas trápi nepríjemný pocit pálenia pažeráka alebo k tým, ktorý s týmto problémom bojujú denne mnoho rokov? Ak ste odpovedali áno, tak práve pre Vás tu máme zopár cenných rád ako sa od tohto nepríjemného problému rýchlo a účinne oslobodiť, či aspoň zmierniť páľavu vo Vašom hrdle. Pálenie záhy alebo gastroezofageálny reflux je stav, ktorého sa vo väčšine prípadov možno zbaviť liekmi ale aj správnym stravovaním - diétou.

Pálenie záhy je nepríjemné a obťažujúce. Obmedzuje nás v každodennom živote a nedovoľuje nám jesť všetko to, čo by sme chceli. Niektoré príčiny pálenia záhy sú dočasné či riešiteľné. Ostatné nám kladú diétne obmedzenia.

Čo jesť a čo nie, pri pálení? 
Čo najlepšie neutralizuje kyselinu? 

Prečo dochádza k páleniu záhy?

Nepríjemný pálčivý pocit v pažeráku (oesophagus) a krku pociťujeme vtedy, keď sa strava spolu so žalúdočnými kyselinami vracia zo žalúdka (gaster) späť smerom nahor. Žalúdočné kyseliny, hlavne kyselina chlorovodíková (HCl) sú dráždivé pre sliznicu pažeráka. Žalúdočné šťavy majú kyslé pH a okrem HCl obsahujú prevažne vodu, pepsín, gastrín, chymozín a lipázu. Ich pôsobenie pociťujeme ako pálenie a pri ich pretrvávajúcom účinku môžu poškodiť sliznicu oesophagu. 

Špecifickou komplikáciou poškodenia oesophageálnej sliznice je takzvaný Barretov pažerák. Ide o poškodenie sliznice, pri ktorom je pôvodne dlaždicový epitel nahradený epitelom podobným tomu žalúdočnému - metaplastickým, cylindrickým epitelom. V horších prípadoch dochádza až ku krvácaniu. U pacientov s Barretovým pažerákom je zvýšené riziko vzniku rakoviny v oblasti poškodenej sliznice.

Dôvodom refluxu a pálenia je narušenie antirefluxnej bariéry z rôznych príčin, ktorá je tvorená oesophageálnym zvieračom v jeho dolnej časti na hranici so žalúdkom (pars abdominalis).

Čo nás páli?

modrá silueta muža s anatomicky znázorneným žalúdkom a pažerákom červenej farby
Anatomické umiestnenie oesophagu

Pálenie záhy (pyróza) alebo aj ľudovo kyselina je vlastne pálčivý pocit v pažeráku vplyvom návratu žalúdočných štiav a kyselín, ktoré ho vyvolávajú. Pažerák je prvou časťou samotnej tráviacej trubice. Je to asi 25cm dlhý, trubicový, svalový orgán začínajúci za ústnou dutinou a hltanom a končiaci pred žalúdkom.

Stena pažeráka sa skladá zo štyroch vrstiev (tunica mucosa, tela submucosa, tunica muscularis, tunica adventitia). Pozostáva z hladkej svaloviny, plochého a cylindrického epitelu spolu s kolagénovými a elastickými vláknami, riedkym väzivom, mucinóznymi žliazkami.

Gastroesophageal reflux disease - G.E.R.D - príznaky

Gastroesophageálny reflux v preklade znamená žalúdkovo - pažerákový. Ide o samotný dej návratu žalúdočného obsahu späť do pažeráka, ktorému odborne hovoríme aj regurgitácia. Hlavným príznakom je pyróza (pálenie záhy), ktorá imituje bolesti na hrudi rôznej etiológie (príčiny). Tá vyvoláva nauzeu (nechutenstvo) až vomitus (vracanie).

Medzi mimopažerákové symptómy patrí chrapot, dráždivý kašeľ pri aspirácii žalúdočného obsahu s komplikáciami ako napríklad zápal pľúc (pneumónia). Časté sú aj laryngitídy z chemického dráždenia laryngu. Ak sa obsah dostane až do dutiny ústnej, jeho chemické zloženie a pH spôsobuje horkú chuť v ústach, nepríjemný zápach, oslabenie zubnej skloviny a zvýšenú kazivosť zubov.

G.E.R.D. je sprevádzaný pálením záhy a môže byť príznakom prekyslenia žalúdka zlým stravovaním a samotným pH refluxátu (vráteného obsahu), poruchami na úrovni zvierača, vyvolávajú ho niektoré druhy liekov a potravín ale vzniká aj ako následok iných ochorení. Faktorov prispievajúcich k jeho vzniku je však omnoho viac ako napríklad gravidita či obezita.

Hlavné príčiny pálenia záhy

Príčiny pálenia záhy rôznorodé. Najčastejšie sa jedná o kombináciu zvýšenej kyslosti v žalúdku s iným ochorením ako napríklad pylorostenźa. Porucha zvierača spôsobuje návrat štiav a zvýšená acidita znásobuje pálčivý pocit. Nie je však ani zďaleka jedinou príčinou a ich kombináciou.

Ochorenia žalúdka

Kyselinu nemusia vyvolávať iba ochorenia pažeráka ale aj susedných orgánov ako napríklad žalúdka. V žalúdku sa tvorí samotná kyselina chlorovodíková s ostatnými zložkami, ktoré spôsobujú samotný pálčivý pocit, keď sa dostanú do vyšších partií tráviaceho traktu.

anatomicky znázornený zvierač na pažeráku
Pažerákový zvierač (prechod do žalúdka)

1. Gastritída a žalúdočný vred - sú dve ochorenia, ktoré na seba nadväzujú. Vplyvom rôznych patogénov sa žalúdočná sliznica mení a dochádza k zápalovému procesu. Je červená, kyprá, nadmerne prekrvená a zdurená. Prejavuje sa to bolesťou v oblasti žalúdka, zvýšenou kyslosťou s možnosťou vzniku žalúdočného vredu. Obe ochorenia sa môžu prejaviť pálením záhy.

2. Rakovina žalúdka - je zhubné, nádorové ochorenie žalúdka. Na príčine vzniku zohráva významnú úlohu genetika, obezita, strava , fajčenie či alkohol. Prejavuje sa bolesťami, nechutenstvom, opakovaným vracaním. Vracanie spôsobuje dráždenie pažeráka, jeho pálenie a následné zmeny na sliznici.

3. Pylorostenóza - postihuje často novorodencov a deti v útlom veku. Charakterizuje ju hypertrofia  a hyperplázia (zhmoždenie tkaniva) pyloru - vrátnika (horná časť žalúdka). Dominantným príznakom je masívne vracanie niekedy s prímesou krvi, dehydratácia, slabosť, malátnosť, bolesti a pálenie pažeráka, pretrvávajúci pocit hladu či zriedkavá stolica.

Ochorenia pažeráka

vnútorný pohľad do vnútra pažeráka
Oesophagus (pažerák) vnútorný pohľad

1. Rakovina pažeráka - ide o veľmi závažné zhubné ochorenie, ktoré je dlho asymptomatické. Prvé prejavy sa objavujú až keď nádor postihuje viac ako dve tretiny oesophagu. Spôsobuje bolesti v oblasti hrudníka, poruchy prehĺtania z dôvodu jeho zúženia a regurgitáciu obsahu. Chemické zloženie nevhodnej stravy je príčinou pálenia. Vzniká hlavne u fajčiarov, chronických alkoholikov a u ľudí s nevhodnými stravovacími návykmi (mastné, korenisté či príliš slané jedlá).

2. Infekčná ezofagitída - je zápalové ochorenie pažeráka, ktorého vyvolávateľom sú väčšinou vírusy (cytomealovírus, herpes vírus) a mykotycké infekcie (candidy). Ohrození sú ľudia s poruchou imunity alebo po častej liečbe antibiotikami. Prejavuje sa bolesťami, pálením záhy, regurgitáciou, nechutenstvom, vracaním, poruchami prehĺtania - bolestivé prehĺtanie.

3. Korozivná ezofagitída - ide o zápalovú reakciu pažeráka pri jeho poleptaní kyselinami a zásadami. Ide o jeho chemické poškodenie. Zväčša k takémuto stavu dochádza pri náhodných otravách. Prejavuje sa silnou bolesťou, poškodením sliznice, jej poleptaním, zápalom, pálením, nauzeou a vracaním. Nebezpečenstvo spočíva v možnosti perforácie (prederavenia) pažeráka a prechodom infekcie do hrudnej dutiny.

4. Pažerákové varixy - znamená rozšírenie cievneho pletenca v oblasti pažeráka. Vyvolávajúcou príčinou prevažne v našich podmienkach je alkohol a portálna hypertenzia (zvýšenie tlaku v pečeňovom obehu). Pri alkoholovom poškodení bývajú kombinované s gastritídou, žalúdočným vredom, cirhózou pečene alebo alkoholickou hepatopatiou, erozívnym procesom pažerákovej a žalúdočnej sliznice. Prejavujú sa bolesťami, poruchami prehĺtania, nechutenstvom, regurgitáciou, pálením a v neskorom štádiu ich ruptúrou s možnosťou vykrvácania.

Potraviny, ktorým by sme sa mali vyhnúť

1. Sladké jedlá - zákusky, cukríky, čokoláda, sladené nápoje ako napríklad cola ...

2. Mastné a vyprážané jedlá - fast food, hranolčeky, hamburgery, pizza, vyprážané bravčové ale aj iné mäso, krkovička, škvarky, slanina, masť ...

3. Nadmerne slané jedlá - solené tekvicové jadierka, solené arašidy, celkovo nadmerné solenie akýchkoľvek jedál

4. Korenisté jedlá - rôzne druhy korenín, pikantné omáčky, chilly

5. Mliečne výrobky - mlieko hlavne plnotučné a smotana prípadne výrobky z nej zhoršujú reflux. Niektorí sa mylne domnievajú a dokonca dodnes používajú mlieko pri pálení záhy. Jeho neutralizáciou môžete chvíľkovo pocítiť úľavu ale v konečnom dôsledku prispieva k acidóze.

6. Alkohol - má nepriaznivý toxický účinok na pažerák, žalúdok aj pečeň.

7. Cigarety - obsahujú niktotín a ďalšie rakovinotvorné látky, poškodzujú celý organizmus v prvom rade orgány, s ktorými cigaretový dym prichádza do priameho kontaktu a to pery, koža, sliznica dutiny ústnej, hrdlo, pažerák, žalúdok, hrtan a dýchacie cesty.

8. Nepravidelné/nadmerné stravovanie - prejedanie sa zaťažuje tráviaci trakt s hromadením toxínov, acidózou (prekyslením organizmu) a následnými komplikáciami. Jednou z nich je aj gastritída s postupnou tvorbou vredu a refluxu.

Lieky vyvolávajúce G.E.R.D.

1. Aminophilinum - je preparát respektíve účinná látka preparátov používaných hlavne pri liečbe dýchacích ťažkostí. Ich hlavnou indikáciou sú ochorenia dýchacieho systému ako napríklad astma alebo zápal priedušiek. Majú bronchodilatačný účinok - rozširujú priedušky. Liek je kontraindikovaný pri tráviacich ochoreniach, napríklad pri zlyhávaní pečene či krvácaní do tráviaceho traktu. Nežiaducim účinkom je nechutenstvo, zvracanie, pálení záhy a iné.

2. Blokátory kalciových kanálov - sa používajú na znižovanie krvného tlaku a pri liečbe anginy pectoris alebo laicky povedané - bolestí na hrudníku. Zvyšujú prívod krvi do srdcového svalu, čím ho lepšie prekrvujú a zásobujú kyslíkom. Tak ako všetky lieky aj blokátory kalciových kanálov majú svoje nežiaduce účinky. Síce nie veľmi často ale spôsobujú ťažkosti s pečeňou, pankreatitídu či gastritídu s následným gastroezofageálnym refluxom. Tieto problémy pozorujeme zriedkavo, zväčša pri dlhodobom užívaní lieku.

3. Nitráty - známe aj ako izosorbiddinitrát, isoket, monotap, olicard sa využívajú najčastejšie v liečbe anginy pectoris. Zvyšujú prekrvenie srdcového svalu, čím miernia bolesti na hrudníku. Sekundárne znižujú tlak krvi. Medzi negatívne účinky teda patrí hlavne hypotenzia (nízky krvný tlak) s reflexnou tachykardiou (zrýchlená srdcová činnosť). Spôsobujú taktiež nevoľnosť, nauzeu, zvracanie, pálenie záhy a iné.

Iné príčiny

tehotná žena držiaca sa za bruško
Gravidita je jedným z rizikových faktorov

1. Gravidita - je jednou s hlavných príčin pálenia záhy u žien. Vyskytuje sa na začiatku tehotnosti z dôvodu hormonálnych zmien, môže sprevádzať celý jej priebeh. Ku koncu gravidity za jej vznik môže tlak plodu na žalúdok a spätný návrat žalúdočného obsahu do pažeráka. Každopádne sa vyskytuje veľmi často, takmer u každej tehotnej. Dokonca patrí medzi prvé indikátory tehotnosti.

V prvých týždňoch sú dôvody pálenia záhy na hormonálnej báze spôsobené konkrétne hormónom progesterónom patriacim medzi gestagény. Ďalším dôvodom je aj zmena motility žalúdočnej sliznice a častejší spätný návrat obsahu žalúdočných štiav a kyselín do pažeráka.

Na konci gravidity je plod už dostatočne veľký na to aby tlačil na susedné orgány. Tlačí napríklad na črevá čo spôsobuje časté zápchy ale takisto aj na žalúdok. Ženy trpia nechutenstvom, nauzeou, pálením záhy až samotným zvracaním.

2. Obezita -  obezita alebo aj tučnota je príčinou mnohých ochorení, niekedy má za následok aj smrť. Rovnako tak spôsobuje zažívacie ťažkosti v neposlednom rade aj pálenie záhy. Objemnosť prevažne v abdominálnej časti (brušnej) vytvára nadmerný tlak na žalúdok a zaťažuje pažerákový zvierač. Tým spôsobuje jeho nadmerné otváranie sa a únik kyselín do oesophagu.

Obezita ako taká je však väčšinou spôsobená nesprávnymi stravovacími návykmi, ktoré reflux znásobujú hlavne ak v nich pokračujeme. Nevhodné jedlá sú popísané vyššie v potravinách spôsobujúcich reflux.

3. Ascites - je nahromadenie voľnej tekutiny v dutine brušnej. Vyskytuje sa hlavne ako patologický proces primárneho ochorenia pečene. Najčastejšie ju možno pozorovať u alkoholikov ako takzvané ,,pavúčie brucho". Zväčšovanie objemu brucha podobne ako pri gravidite má za následok útlak, ktorý spôsobuje tráviace ťažkosti v zmysle zápchy, dyspepsie, nevoľnosti, nauzei, pálenia záhy, zvracania.

Zvýšený tlak však nemusí pôsobiť iba na orgány tráviaceho traktu ale napríklad aj na pľúca s následnými ťažkosťami pri dýchaní, častejším zadýchavaním sa, nižšou výkonnosťou či vplyvom na pohybový aparát a celkovú mobilitu.

4. Stres - má za následok mnoho ťažkostí. Hlavne ide o nespavosť, poruchy koncentrácie, tráviace ťažkosti ako napríklad nauzea, zvracanie, pálenie záhy, zápcha, hnačka alebo nadmerné nadúvanie a plynatosť.

Stres spôsobuje aj zvýšené užívanie rôznych látok ako napríklad alkoholu, cigariet ale aj zvýšený príjem rôznych jedál. Takéto stravovanie spolu so stresujúcim činiteľom je ideálnou kombináciou podieľajúcou sa na vzniku refluxu.

Ako zabrániť refluxu?

Tak ako pri všetkých ochoreniach a príznakoch je najdôležitejšia prevencia ich vzniku. Je jednoduchšia a menej náročná ako následná liečba a potláčanie symptómov. Pri gastroezofageálnom refluxe taktiež treba liečiť základné ochorenie a zároveň súbežne s liečbou tlmiť vzniknuté príznaky. Na to nám slúžia lieky ale aj niektoré potraviny s veľmi pozitívnym vplyvom na tráviaci trakt ako taký.

Lieková terapia

Pri liečbe  G.E.R.D. sa používajú antacidá z latinčiny anti - proti, acidum - kyselina.  Znižujú kyslosť v žalúdku neutralizáciou kyseliny chlorovodíkovej a znižujú peptickú aktivitu. Tým ochraňujú sliznicu žalúdka, dvanástinka a pažeráka. Zamedzujú vzniku zápalov, vredov a nepríjemného pálenia záhy. Známe sú napríklad Anacid, Maalox, Famotidin, Lomac, Helicid, Nolpaza či Omeprazol.

Vhodné potraviny

Potraviny vhodné pri pálení záhy sú v prvom rade potraviny so zásaditým pH - alkalizujúce. Vzhľadom na to, že kyselina sa tvorí v žalúdku a do pažeráka sa dostáva neskôr vzostupnou cestou pri poruchách pažerákového zvierača, je treba primárne pôsobiť v žalúdku. Z tohto dôvodu sú totožné s potravinami, ktoré sa odporúčajú pri vrede žalúdka.

Správny pitný režim - vodou sa do tela dostávajú dôležité živiny a splodiny metabolizmu buniek sú naopak odplavované z tela preč. Pomáha udržiavať zásadité prostredie organizmu tým, že riedi prebytok kyselín bunkami pričom ich udržiava v zdravom zásaditom stave. Najvhodnejšia je hexagonálna voda s pH 8,5 - zásaditá alebo aj takzvaná ,,živá voda", ktorá udržiava acidobázickú rovnováhu organizmu. Získava sa elektrolýzou pitnej prefiltrovanej vody. Točková voda z vodovodu tieto schopnosti nemá. Znižujú ich aj pridávané látky ako napríklad chlór (vodovodná voda by sa mala pred pitím nechať odstáť alebo prevariť). Vhodné sú aj niektoré druhy čajov.

  • Spirulina - je riasa zeleno modrej farby zásaditého pH čistí žalúdočnú sliznicu čím prispieva k správnej funkcii žalúdka a detoxikuje organizmus. Tým znižuje a potláča nadmernú tvorbu žalúdočných kyselín a znižuje riziko vzniku refluxu. Obsahuje mnoho minerálnych látok ako napríklad železo, kremík, vápnik, fytonutrienty, enzými, vitamíny, chlorofyl a aminokyseliny. Podobné účinky má aj riasa chlorella pyrenoidosa produkujúca tráviace enzými. Tá má však väčšie účinky na sliznicu čreva a jeho správnu funkciu. Vhodná je skôr pri ťažkostiach zo stolicou - zápcha.
  • Medzi zeleninu, ktorá napomáha pri liečbe vredov a aj následnému gastroezofageálnemu refluxu zaraďujeme brokolicu. Obsahuje vitamín B,C, E a provitamín A. Je zdrojom železa a kyseliny listovej takisto betakaroténu, vápnika, síry, zinku a fosforu. Zabíja Helykobactera pylori, ktorý spôsobuje vznik žalúdočných vredov a pálenie záhy.
  • Paprika má vysoké množstvo vitamínov A, B, C, E, K, železa, kyseliny listovej, karotenoidov, horčíka, vápnika a vlákniny. Obsahuje tiež draslík napomáhajúci pri hospodárení s vodou.
  • Špenát je zdrojom vitamínu A, B6, E, K, železa, vápnika, horčíka, kyseliny listovej, kyseliny L-askorbovej, kobalamínu, flavonoidov s antioxidačnými účinkami. Je výborným pomocníkom v boji proti páleniu záhy, gastritíde či vredoch.
  • Kapusta obsahuje vitamín B, B12, C, E a K, selén, draslík, železo, zinok, vápnik, betakarotén, vlákninu. Vysoké množstvo vlákniny priaznivo ovplyvňuje trávenie, zabraňuje vzniku žalúdočných vredov a čerstvá šťava z kapusty sa používa na pálenie záhy.
  • Zeler ako zdroj B-komplexu obsahuje všetky vitamíny kategórie B. Nájdeme v ňom aj vitamíny A, C, E a K. Z minerálnych látok sú to železo, zinok, draslík, horčík, chróm, sodík, vápnik či jód.
  • Mrkva je nositeľom vitamínov A, B, C, D, E, železa, vápnika a draslíka. Napomáha pri metabolizme, detoxikácii organizmu a napomáha správnemu tráveniu, čím zabraňuje prekysleniu organizmu, vzniku zápalov, vredov a refluxu.
  • Zemiaky majú v sebe vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K, PP,  železo, draslík, zinok, sodík, mangán, fosfor, a vápnik. Zemiaky pozitívne vplývajú na trávenie z dôvodu vysokého obsahu vitamínu C a sacharidov, Práve sacharidom vďačíme za pocit plnosti. Zemiaková šťava sa používa na zápal žalúdka, aj ako prevencia vredovej choroby a páleniu záhy.
  • Avokádo obsahuje vitamíny A,B,C,E,K, obrovské množstvo draslíka, železo, kyselinu listovú, zinok, mangán, meď, fosfor, tiamín, riboflavín či niacín. Pre jeho pozitívne protizápalové účinky je vhodný v boji už pri vzniknutej gastritíde, vredoch. Liečbou zápalových procesoch na žalúdku zmierňuje aciditu a upokojuje pálčivý pocit v pažeráku.
  • Protizápalovo a proti prekysleniu organizmu priaznivo pôsobí hrozno. Jedna bobuľa hrozna obsahuje 80% vody, sacharidy, vitamíny B6, C a E a z minerálnych látok sú to železo, horčík, vápnik, sodík, meď mangán, fosfor. Obnovuje bunkovú štruktúru, napomáha tráveniu, podieľa sa na metabolizme tukov a pôsobí detoxikačne.
  • Marhule sú zdrojom betakaroténu, draslíka, fosforu,horčíka, vápnika vitamínov A, B1, B2, B6, C a K. Regenerujú bunky, priaznivo vplývajú na sliznice (aj žalúdka a oesophagu) hlavne u fajčiarov, a celkovo napomáhajú s trávením.
  • Jablká obsahujú vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, draslík, fosfor, horčík a sodík. Dezinfikujú dutinu ústnu, pažerák, zbavujú telo toxínov vplyvom jablčných kyselín, pomáhajú liečiť ochorenia pečene a žlčníka, regulujú kyslosť žalúdka - zabraňujú jej zvýšenej acidite čím preventívne zabraňujú refluxnej chorobe. Majú význam v pri prevencii a liečbe zvýšenej kyslosti žalúdka, gastritíde, vzniku refluxu a žalúdočných vredov.
  • Broskyne sú zdrojom vitamínu A, C, antioxidantov, draslíka, horčíka, selénu, zinku a vlákniny. Pôsobia na organizmus detoxikačne (zbavujú nás škodlivých toxínov) a laxatívne (preháňavo) čím prečisťujú tráviaci trakt, napomáhajú pri prevencii vzniku zápalu žalúdka, zápalu pažeráka, refluxu, vzniku vredovej choroby a podporujú chudnutie.
  • Banán je jednou z najvhodnejších potravín pretože najmenej dráždi ako sliznicu žalúdka tak aj pažeráka. Je rezervoárom vitamínov A, B, C, E, K, niacínu, kyseliny listovej a pantotenovej. Napomáha tráveniu a odporúča sa hlavne pri gastritíde, vredoch žalúdka a oesophagu. Nemali by ho vynechať z jedálnička fajčiari pretože zmierňuje abstinenčné príznaky. Rovnako tak ľudia závislý od alkoholu, ktorí majú zvýšené riziko vyššie popísaných ochorení by sa mu nemali vyhýbať.
  • Čučoriedky obsahujú vitamín A, B, C, E, K, železo, vápnik, sodík, zinok, selén, mangán, horčík, draslík, fosfor a kyselinu listovú a pantoténovú. Pôsobia protizápalovo a detoxikačne. Napomáhajú tráveniu a ako jedine zmierňujú zvracanie a zabraňujú tým zvýšenému riziku pálenia záhy.
  • Púpava lekárska - napomáha tráveniu detoxikáciou žalúdočnej sliznice, prispieva k jej správnej funkcii, odstraňuje nebezpečné splodiny látkovej premeny. Tým zamedzuje nadmernému prekysleniu žalúdka a následnému páleniu záhy.

Pri gastritíde, vredovej chorobe a G.E.R.D. treba uprednostniť celozrnné pečivo pred bielym, chudé mäso pred tučným a takisto a je dôležitá aj príprava. Zelenina a ovocie sú najvhodnejšie v surovom stave okrem brokolice pre zvýšený obsah síry, ktorá sa vyparuje varom. Upokojujúco pôsobí na sliznicu žalúdka a pažeráka už spomínaný banán či tvaroh.

Otestujte sa

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané