späť na zoznam bylín

Bedrovník anízový

Bedrovník anízový

Bedrovník anízový je bylina patriaca do čeľade mrkvovitých, pričom ľudovo je známa skôr ako aníz, aj keď pod týmto pojmom existuje niekoľko príbuzných druhov. Tento druh pravdepodobne pochádza geograficky z oblasti Orientu a v Európe sa začal pestovať až neskôr. Bylinu poznalo veľmi dobre už aj staré čínske a indické lekárstvo, v Európe sa začal viac spomínať od 8. až 12. storočia. Zaujímavosťou je, že bežne v prírode divoko rastúci aníz obvykle nenájdete, takže najlepšie je si ho dopestovať.

Charakteristika

Čo sa týka charakteristicky rastliny, tak Bedrovník anízový je jednoročná bylina, ktorá sa vyskytovala najmä v Stredomorí. Má priamu a rozkonárenú stonku s prostrednými trojpočetnými a hornými perovito strihanými listami, pričom byľ je ryhovaná. Dolné listy sú okrúhle, vyššie sú už tri razy delené a srdcovité, ďalšie sú až 5 krát delené, najvyššie sú úzke a viac ráz delené. Kvety sú bledožltej farby, tvoria okolíky a ich plody sú krúhlo-vajcovité. Nažky sú mierne chlpaté a typickej silnej arómy.

Plodom je dvojnažka, pričom celá rastlina má silno aromatické silice a preto je aj podľa vône veľmi dobre rozoznateľná. Patrí medzi najstaršie liečivé rastliny na svete, v minulosti sa používal Bedrovník aj ako protijed a omladzovací prostriedok. Zaujímavosťou je anízový alkohol, na ktorého výrobu sa používa omamná esencia izolovaná z plodov. Aníz má viaceré priaznivé a pozitívne účinky na zdravie, na druhú stranu treba dávať aj pozor na kontraindikácie a podmienky, kedy je jeho používanie vylúčené.

Vnútorné použitie

Aníz má veľmi široké využitie navonok ale aj vo vnútri. Či už ide o anízový čaj alebo anízový olej, prípadne rôzne zápary, odvary a aj prášok. Zároveň sa aníz používa aj v kuchyni ako korenie, ktoré sa dá pridať napríklad do jogurtu, koktailu, na mäso a podobne. Bedrovník anízový sa používa pri respiračných problémoch, pri alergiách, nádche, chrípke, na prečistenie dýchacích ciest, ale napríklad aj pri bolestiach brucha. Pre dýchacie cesty je dôležitý odhlieňovací a odkašliavací účinok.

Taktiež pôsobí Aníz vetropudne, podporuje uvoľňovanie kŕčov najmä pri črevných a žalúdočných kolikách, ale zmierňuje aj bolesti pri menštruácii. Pôsobí antisepticky, používa sa pri liečbe dyspepsie ako podporný prostriedok, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a tráviacich enzýmov a upravuje aj nepravidelnú menštruáciu či nedostatočnú tvorbu mlieka. Podporuje aj činnosť srdca, posilňuje imunitný systém, zväčšuje výkon nervových buniek, mozgu a miechy a je dobrý aj proti migréne.

Pre vnútorné využitie existuje viacero možností:

Zápar a odvar na vnútorné použitie

  • 1 liter vody
  • 5 až 10 štipiek plodov Anízu
  • Necháme lúhovať alebo prevedieme varom na pár minút
  • Obvykle sa pijú 1 až 2 šálky cez deň, ktoré pomáhajú pri zlom trávení alebo bolestivej menštruácii

Prášok

  • 2 až 3 štipky semien Bedrovníka
  • Med, cukor, voda, čaj
  • Semená roztlčieme na jemný prášok, zmiešame s medom, cukrom a čajom alebo vodou
  • Užíva sa raz denne pred hlavným jedlom

Klasický Anízový čaj

  • Šálka vody
  • 1 čajová lyžička pomletých plodov alebo rozdrvených plodov
  • Zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 12 minút
  • Následne sceďte, môžete pridať aj med a pite dva až trikrát počas dňa

Zápar pre tehotné

  • Pol čajovej lyžičky Anízových semien
  • Šálka vody
  • Semená sa nechajú istú dobu lúhovať vo vode
  • Pije sa 2 až 3 krát za deň jedna šálka, pričom aníz prejde aj do mlieka - pozor však na predávkovanie

Vonkajšie použitie

Z hľadiska vonkajšieho použitia má Bedrovník anízový tiež viaceré možnosti využitia a aj tu je možné pozorovať jeho priaznivé a pozitívne účinky na zdravie, hoci častejšie je pri tejto byline vnútorné využitie. V rámci vonkajšieho je možné používať napríklad kúpele nôh a rúk na zlepšenie stavu pokožky a jej odolnosti voči zápalom, taktiež je možné podporiť odmastenie pokožky a omladenie kožných buniek , prípadne sa používa aj odvar na obklady, ktoré sa prikladajú na prsníky na uvoľnenie upchatia mliečnej žľazy.

Semená Anízu sa dajú žuvať pre odstránenie zápachu v ústach, ale len vtedy, ak nemáte lokálne podráždenie v ústnej dutine. Zvonka sa používa ako prostriedok na kožu, mazadlo a repelent. Pozor ale na nadmerné použitie, ktoré vyvolá reakciu na pokožke. Má aj antiparazitické účinky a preto sa používa ako súčasť rôznych mastí proti pedikulóze a svrabu, keďže veľmi dobre odpudzuje vši aj zákožku svrabovú. Prekročenie dávky sa však môže prejaviť aj hypotóniou svalstva.

Ak chcete Bedrovník použiť navonok, môžete skúsiť:

Kúpeľ rúk a nôh

  • 1 liter vody
  • Polievková lyžica semien Anízu
  • Stačí nechať chvíľku lúhovať a kúpeľ je hotový
  • Aplikujeme na končatiny alebo potierame všeobecne na pokožku a telo

Na krásu a proti mastnej pokožke

  • Striedajú sa dva druhy čaju z anízu
  • Prvý druh - 2 štipky anízu na jednu bežnú šálku, prevarte a nechajte vychladnúť
  • Druhý druh - štipka lipy, štipka pomarančových kvetov a štipka rozmarínu tiež v jednej bežnej šálke vody
  • Môžete piť alebo aj potierať pleť a pokožku

Odvar na vonkajšie použitie

  • 1 liter vody
  • 10 až 15 štipiek plodov Anízu
  • Priveďte do varu a zopár minút povarte, nechajte vychladnúť
  • Použitie vo forme obkladov napríklad na prsníky na uvoľnenie upchatia a na zvýšenie prítoku mlieka

Zber a skladovanie

Ak by ste sa vybrali do voľnej prírody, na divoko asi Aníz u nás nenájdete nikde a preto sú len dve možnosti ako ho získať - buď kúpiť alebo zasadiť a pestovať. Čo sa týka pestovania, treba vyhľadať ľahkú, teplú a priepustnú zem bez veľkých teplotných výkyvov, ktorá je obrátená smerom na juh. Semená sa vysievajú po poslednom jarnom mraze do riadkov, pričom zber nastáva v auguste alebo septembri, hneď, ako sa začne Bedrovník sfarbovať dohneda. Najlepší je zber ráno za rosy. Sušiť sa môžu plody na slnku aj v tieni, uskladnenie musí byť v suchu.

Na čo si dať pozor pri používaní

Dôležité je vedieť, že nie je Aníz ako Aníz. Opatrne pri druhu pochádzajúcom z Činy, ale aj pozor na klasický Bedrovník anízový a esencie izolované priamo z plodov. V tomto prípade totiž ide o omamný prostriedok, ktorý môže spôsobiť rôzne vedľajšie účinky podobné predávkovaniu drogou. Taktiež je podmienkou užívania akýchkoľvek odvarov alebo iných prostriedkov, aby ste nemali podráždené ústa, pažerák alebo črevá, pretože takýto stav je kontraindikovaný.

Anízové dobroty

Zaujímavosťou je, že aníz je spojený aj s kuchynským využitím a sú viaceré recepty, kde sa používa, napríklad na anízové koláčiky alebo anízové sušienky. Pre zaujímavosť prikladáme nasledovný recept na sušienky:

Anízové sušienky:

  • 200g hladkej múky
  • 120g rastlinného tuku
  • 120g práškového cukru
  • 2 vajcia a 1 čajová lyžička podrveného anízu

Príprava je jednoduchá: z hladkej múky, tuku, cukru, 1 vajca a anízu spracujeme cesto, necháme hodinu na chladnom mieste odpočinúť a následne vyvaľkáme na cesto s hrúbkou 3mm. Povykrajujeme formičkami rôzne tvary a potrieme druhým vajíčkom, ktoré si predtým rozšľaháme. Uložíme na vymastený plech do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme 10 minút.

Aníz v tehotenstve a pre ženy

Hoci pre ženy má anízový zápar alebo odvar na vnútorné požitie priaznivé účinky, môže sa Bedrovník anízový používať aj počas tehotenstva, hoci by nemalo ísť o sústavné používanie. Napríklad čaj z anízu je veľmi dobrý aj pri prechladnutí a nevoľnosti, no piť by sa nemal sústavne dlhšie ako 2 týždne. Vhodné dávkovanie je dôležité aj počas dojčenia a kojenia, napríklad aníz podporuje tvorbu mlieka. Dôležitá je však celkovo aj koncentrácia, jedlá s anízom problém nemusia byť, ale vysoké koncentráty už dlhodobo áno. Aníz tiež stimuluje maternicu a tak pozor na predávkovanie.

Obsah vitamínov a minerálov

Nasledujúca tabuľka ukazuje, aké minerály a vitamíny Aníz na 100g obsahuje.

Minerály Množstvo Vitamíny Množstvo
 Železo 41mg  A  320IU
 Vápnik  680mg  B1  0,45mg
 Horčík  177mg  B2  0,33mg
 Fosfor  425mg  B3  3,6mg
 Draslík  1420mg  B6  0,9mg
 Zinok  6,1mg  C  23mg
 Meď  1,3mg  Omega6  3100mg
 Mangán  2,9mg  Kyselina pantoténová  1,1mg
 Sodík  19,8mg  Kyselina listová  13ug

Zdroje

Zber a využitie Anízu

Zber a využitie Anízu

Autor článku

Michal Hrebík

Michal Hrebík

šéfredaktor portálu Zdravotéka

Šéfredaktor portálu Zdravotéka.sk, ktorého zaujíma zdravý životný štýl, správne stravovanie a životospráva. Aktívne sa vzdeláva v oblasti zdravotníctva, najnovších medicínskych objavov a veľmi rád píše o všetkom dôležitom z oblasti zdravia s dôrazom na zrozumiteľnosť pre čitateľa.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.