Ortorexia: O akú poruchu príjmu potravy sa jedná? Príznaky, diagnostika + TEST

Ortorexia: O akú poruchu príjmu potravy sa jedná? Príznaky, diagnostika + TEST
Zdroj foto: Getty images

Ortorexia je novodobá porucha príjmu potravy založená na výhradnom prijímaní biologicky čistej stravy a závislosti na zdravom jedle. Ako táto porucha vzniká a aké sú jej prejavy? Je možné ortorexiu liečiť?

Hlavné príznaky

Zobraziť viac príznakov

Charakteristika

Odborne nazývaná Orthorexia nervosa je porucha príjmu potravy (PPP), ktorá bola po prvý raz v roku 1996 definovaná americkým doktorom Stevenom Bratmanom.  

Slovo „ortho“ znamená správny a „orexis“ zase slovo chuť. Nervosa označuje posadnutosť.

Jedná sa teda primárne o posadnutosť a fixáciu na zdravé a správne stravovanie.

Lekár Bratman odpozoroval túto mentálnu chorobu sám na sebe, keď mal dlhodobo dobrý pocit zo zdravej stravy. Avšak neskôr si začal uvedomovať svoju posadnutosť z prípravy a konzumácie nezávadného jedla.

Časom spozoroval, ako jeho myseľ nezamestnáva nič iné okrem stravy. Naopak pociťoval výčitky, pokiaľ skonzumoval nevhodnú potravinu.

Človek trpiaci ortorexiou sa nutkavo vyhýba potravinám, ktoré sú geneticky modifikované, moc sladké, slané alebo korenisté, obsahujúce konzervačné látky, alergény, pesticídy, umelé farbivá či rôzne ochucovadlá.

Taktiež sa často vyhýba mliečnym i živočíšnym produktom a potravinám s väčším obsahom tuku.

Ortorektik vyhľadáva najmä raw bio potraviny bez obsahu lepku či cukru.

Ortorexia je odborníkmi rozdeľovaná na 2 základné skupiny.

Prvá skupina sú ortorektici, ktorí vykazujú známky posadnutosti z dôvodu určitého presvedčenia alebo intolerancie, no nedochádza k stavu podvýživy.

Naopak druhá skupina ortorektikov sa približuje viac k anorexii, nakoľko obmedzujú aj príjem zdravej stravy na minimum a následne dochádza k podvýžive organizmu.

Označenie potravín, ktoré často vyhľadávajú ortorektici. (Bezlepková potravina, Ekologická potravina, Vegánska potravina, Raw potravina, Organická potravina, Naturálna potravina, Čerstvá potravina, Farmársky produkt)
Označenie potravín, ktoré často vyhľadávajú ortorektici. (Bezlepková potravina, Ekologická potravina, Vegánska potravina, Raw potravina, Organická potravina, Naturálna potravina, Čerstvá potravina, Farmársky produkt). Zdroj foto: Getty Images

Rozdiel medzi anorexiou a ortorexiou

V porovnaní s poruchou príjmu potravy, ako anorexia či bulímia, je ortorexia novodobá choroba. Hlavným rozdielom je však primárna myšlienka. Avšak pozor, v rámci jednej poruchy príjmu potravy, je možný ľahší nábeh na druhú poruchu príjmu potravy.

Anorektik sa sústredí na kvantitu jedla a dochádza k podvýžive.

Ortorektik sa zameriava najmä na kvalitu jedla a pre obmedzené možnosti môže sekundárne dochádzať k podvýžive organizmu.

V poslednej dobe vzniká množstvo mentálnych porúch spojených s výživou a výzorom, ako je napríklad drunkorexia či bigorexia.

Príčiny

Príčina vzniku ortorexie nie je úplne objasnená. Veľká váha sa prikladá k novodobému trendu zdravej stravy, rôznym typom stravovania, diétam a širokým výberom potravín.

Úlohu hrá pohlavie, vek, psychický i fyzický stav, povolanie a riziková skupina.

Najviac ohrozenou skupinou k podľahnutiu k tejto mentálnej poruche je ženské pohlavie, ľudia s potravinovými alergiami a intoleranciami.

Do ohrozenej skupiny zaraďované rizikové povolania, ako je napríklad: šport, modeling, herectvo, dietológia, nutričná terapia a podobné povolania týkajúce sa zdravia, stravy a výzoru.

Príznaky

Základným prejavom ortorexie je posadnutosť a fixácia čistými zdravými potravinami. Dochádza k nadmernej sebadisciplíne a sebatrestaní v zmysle prípravy a konzumácie jedla.

Pri dodržaní stravy je ortorektik naplnený hrdosťou a naopak pri „pochybení“ sám seba zatracuje.

Postupne ortorektik myslí iba na jedlo a strava pohltí ostatné psycho-sociálne aspekty jeho života. Na správnom stravovaní si postaví vlastnú identitu a sebavedomie.

Jedinec trpiaci ortorexiou je schopný stráviť nespočetné množstvo hodín denne premýšľaním nad stravou, nakupovaním, študovaním zloženia, precíznou prípravou potravín a následnou konzumáciou jedla.

Ďalším možným prejavom ortorexie je nezáujem jedinca chodiť do reštaurácií a spoločnosti, kvôli konzumácii potravín iných, ako si sám nachystá.

Dochádza k strachu z prijatia potraviny, ktorá obsahuje prídatné látky alebo prešla určitým „nevhodným“ procesom spracovania.

Najčastejšie príznaky ortorektika:

  • Posadnutosť zdravou stravou
  • Vyhľadávanie „čistých“ potravín
  • Obava o kvalitu a zloženia potraviny
  • Hodnoty jedla majú prednosť pred chuťou
  • Strach z jedla, ktoré si sám nepripraví
  • Výčitky z porušenia zdravej stravy
  • Vynechávanie obľúbených jedál kvôli zloženiu
  • Plánovanie jedálničku na niekoľko dní dopredu

Diagnostika

Samotná diagnostika môže prebehnúť u nutričného terapeuta, psychiatria, psychológa či dietológa. Poruchu príjmu potravy oficiálne určuje a vylučuje lekár, obvykle psychiater.

V súčasnosti však neexistujú klasifikované diagnostické kritéria pre ortorexiu.

Diagnostický test ortorexie doktora Bratmana

Bratman orthorexia selftest vyskladal lekár Steven Bratman. Jedná sa o auto-test zložený z jednoduchých otázok s možnosťou odpovede áno a nie.

Čím viac kladných odpovedí, tým je vyššia možnosť výskytu poruchy ortorexie.

Často využívaným diagnostickým testom je aj test ORTO-15, založený talianskymi vedcami, ktorý obsahuje 15 otázok. Opäť ako pri Bratmanovom teste, čím častejšie je kladná odpoveď, tým viac dochádza priblíženiu sa k ortorexii.

Krátky test. Zodpovedajte si nasledujúce otázky:

  1. Premýšľate o zdravej stravy viac ako 3 hodiny denne?
  2. Plánujete si jedálniček aj niekoľko dní dopredu?
  3. Ste na seba v otázkach a kritériách jedla čoraz prísnejší?
  4. Zaplaví vás pocit viny či straty sebaúcty, keď zjete niečo "nezdravé"?
  5. Cítite uspokojenie z toho, že jete spôsobom, ktorý považujete za zdravý?
  6. Zvýšila sa vaša sebaúcta, pretože sa stravujete zdravo?
  7. Uprednostňujete nutričné hodnoty pred samotnou chuťou jedla?
  8. Vylúčili ste z jedálnička svoje obľúbené potraviny, ktoré neboli dostatočne zdravé?
  9. Poklesla na úkor rastúcej kvality jedla kvalita vášho osobného života?
  10. Obmedzuje vás spôsob stravovania socializáciou - stretávanie s rodinou či priateľmi?

Riziká a následky ortorexie

Riziká dlhodobej ortorexie sú fyzického i psychického charakteru. V rámci pokročilej ortorexie môže ľahko dochádzať k podvýžive, pričom telo nemá dostatok potrebných látok, ako sú vitamíny či minerály.

Bez potrebných živín a stavebných látok môže dôjsť k oslabeniu tela, zhoršenie imunitného systému a obranyschopnosti, zvýšenie náchylnosti k chorobám či zníženie fyzickej kondície výkonnosti.

Zaujímavé informácie v článku: 
Základné živiny v ľudskej strave: Čo sú to bielkoviny, cukry, tuky?

Ľudia trpiaci ortorexiou sú častokrát v dlhodobom každodennom strese a strachu z porušenia nastaveného stravovacieho návyku. Môže dôjsť k rozvoju strachu z konzumácie „nečistej“ potraviny.

Chronický stres je následne rizikovým faktorom a spúšťačom mnohých chorôb ľudského organizmu.

Ako sa lieči: Ortorexia

Liečba ortorexie: Lieky? Nie. Pomôže psychiater i nutričný poradca

Zobraziť viac
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • is.muni.cz - Ortorexia a vybrané sportovní činnosti. Vašíček Michal, Mgr. Katarína Šimková. Masarykova univerzita. Bakalárska práca)
  • is.muni.cz - Orthorexia Nervosa: Patologické zaujetí zdravým stravováním. Eva Paulíčková, doc. PhDr. Mojmír Tyrlík, Ph.D. Masarykova univerzita. Diplomová práca
  • v anglickom jazyku
    • webmd.com - Orthorexia. Medically Reviewed by Brunilda Nazario, MD
    • healthline.com - Orthorexia: When Healthy Eating Becomes a Disorder. Alina Petre, MS, RD (NL), Healthline
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Zoznam lekárov liečiacich chorobu

Odporúčané