Anti-histamínová diéta: Ako sa stravovať, čo môžem/nemôžem jesť? (zoznam potravín)

Anti-histamínová diéta: Ako sa stravovať, čo môžem/nemôžem jesť? (zoznam potravín)
Zdroj foto: Getty images

Antihistamínová diéta pozostáva zo stravy, s nízkym obsahom histamínu, ktorá po konzumácii u ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou nevyvoláva širokú škálu problémov. 

Antihistamínová diéta, alebo nízkohistamínová diéta si v poslednej dobe získava zvýšenú pozornosť

Táto diéta je formou liečby pri potvrdení histamínovej intolerancii, pri kožných exematických problémoch a dokonca sa odporúča aj niektorým pacientom s problémami po prekonaní Covid-19. 

Čo je to vlastne histamín?

Histamín sa nachádza prirodzene v bunkách tela a je súčasťou nervového a imunitného systému. 

Histamín sa nachádza aj v potravinách, ktoré prijímame a časť si vytvára aj telo. Za normálnych okolností sa histamín reguluje pomocou enzýmov, ktorý ho rozkladajú. 

Ak sa v tele hromadí viac histamínu a nie je dostatočne odbúrané, môže spôsobiť rôzne príznaky, ako napríklad vyrážky, opuch, bolesť hlavy, tráviace problémy a iné. 

Histamín sa netvorí iba v našom tele, ale je súčasťou aj niektorých potravín 

Histamínová intolerancia znamená nesúlad zvýšeného príjmu histamínu a jeho odstraňovanie z tela. Pri veľkom uvoľnení histamínu sa objavujú príznaky ako napríklad bolesť hlavy, nervozita, tráviace problémy, alebo celkovo sa necítite dobre. 

Vyplavovanie a spracovanie histamínu závisí individuálne od daného človeka, a od jeho zdravia i pohody. 

Každý má svoju vlastnú toleranciu voči histamínu 

Viac o histamíne, histamínovej intolerancii a jej príznakoch sa môžete dočítať v našom článku: Čo je histamínová intolerancia? Aké má príčiny a príznaky?

Ako nízkohistamínová diéta pomáha?

Základom diéty je konzumácia nízkohistamínovej stravy, čím sa znižuje celkové množstvo histamínu v tele a taktiež vylúčenie stravy blokujúcej DAO. 

DAO (diaminooxidáza) je enzým, ktorý napomáha rozkladať histamín, aby bol z tela vylúčený. Ak tento enzým blokujú potraviny, v tele zostáva histamín a spôsobuje ťažkosti. 

Hodnoty enzýmu DAO sa vyšetrenú z krvi meraním jeho aktivity DAO. Pri histamínovej intolerancii je táto hodnota s hodnotami histamínu v nerovnováhe. 

DAO enzým v jeho vylučovaní blokuje kofeín, konzervované potraviny, čokoláda, ocot. 

Cieľom diéty je znížiť, ale nie úplne odstrániť hladinu histamínu. 

Riziko vzniku histamínovej intolerancie zvyšujú ochorenia

  • Gastrointestinálne poruchy 
  • Crohnová choroba
  • Ochorenia pečene 
  • Stres 
  • Trauma 
  • Porucha črevnej mikroflóry 
  • Častá konzumácia vysoko histamínovej stravy 
  • Intolerancia lepku alebo laktózy 
  • Dlhodobá liečba antibiotikami, antidepresívami, antireumatikami 

Viac o príznakoch poruchy trávenia sa môžete dočítať v našom článku: Čo je dyspepsia: Aké príznaky a priebeh má porucha trávenia?

Väčšina ľudí ešte pred diagnostikovaním zníženej DAO, pred potvrdením histamínovej intolerancie začali pociťovať rôzne problémy. Niektorí mali pocit nevládnosti, spavosti, bolesti hlavy, chudnutie, kožné vyrážky, ktoré dlhodobo pretrvávali. 

Boli odosielaní od lekára k lekárovi na vyšetrenia pre dané symptómy.

Napríklad pri častých bolestiach hlavy, bol odoslaný k neurológovi.
S tráviacimi ťažkosťami ku gastroenterológovi,
s kožnými reakciami k dermatológovi a 
nikde sa nezistila jasná príčina, čo by problém vyvolávala a predpísané lieky len utlmili príznak, alebo vôbec nezaberali. 

Pri zistení histamínovej intolerancie vám bude odporúčané držanie striktnej diéty po dobu 4 - 6 týždňov

Eliminačná diéta je s obmedzením potravín s obsahom histamínu, a potravín ktoré sú síce bez obsahu histamínu, ale vedú k jeho zvyšovaniu v tele. 

po dodržanej diéte sa postupne odporúča pridávanie nových potravín každý deň a zisťovanie, ako na jedlo vaše telo reaguje a čo vám robí problém. 

Najlepšie je pridávať novú potravinu každý druhý deň a počkať, či máte na ňu nejakú reakciu, pretože niekedy sa reakcie môžu objaviť aj s odstupom viac ako 24 hodín, až do 48 hodín od skonzumovania. 

Tie potraviny, ktoré boli bez problémov môžete začať pridávať do jedálnička. Môže sa vám však stať aj to, že daná potravina vám nerobila problém pár krát za sebou a po ďalšej konzumácii sa zrazu problém objavil, čo môže súvisieť priamo s potravinou, alebo jej kombináciou s iným jedlo. 

Súčasne s diétou sa odporúča podávanie probiotík, čím sa zlepší črevná flóra a vo veľa prípadoch sa odporúča aj užívanie enzýmu diaminooxidáza, ktorý je potrebný na štiepenie histamínu. 

Náhrada DAO enzýmu, ktorý pri histamínovej intolerancii chýba je dostupný v lekárňach v podobe tabliet. 

Najspoľahlivejšou a najlepšou metódou je striktné dodržiavanie diéty a zníženie stresu na minimum. 

Lieky priamo na liečbu histamínovej intolerancie neexistuje 

Lekár vám môže predpísať antihistaminiká, ktoré blokujú receptor pre histamín, ak sa u vás vyskytli alergické prejavy, ako opuch, svrbenie, kožné reakcie. 

Antihistaminiká, ale neliečia a histamín sa naďalej z potravín môže hromadiť v tele. Tieto lieky zabraňujú výskytu následných príznakov, čo zas zhoršuje zisťovanie, ktorá potravina vám robí problém a ktorá nie. 

Pri histamínovej intolerancii sa odporúča dopĺňať vitamín CB6, ktoré sú potrebné k funkcii pre enzým DAO a vitamín D, ktorý často v tele chýba. 

Ďalšou dôležitou metódou podporujúcou liečbu je vyhýbanie sa stresu, ktorý uvoľňuje telu vlastný histamín. 

Ak trpíte histamínovou intoleranciou, sami viete, že niektoré potraviny vám robia problém, iné zase nie. Každý jeden človek reaguje na stravu iným spôsobom, však každé telo je iné. 

Príznaky sa najmä zhoršujú, ak počas dňa zjete viac potravín s vysokým obsahom histamínu. 

Histamínová intolerancia sa nespráva podľa tabuliek 

Ak jednému nerobí problém nejaká potravina, druhému môže spôsobiť veľký problém v rôznych podobách. Napríklad ak niekto zje zrelší banán nič mu nie je a nepociťuje žiaden problémy. Inému po zjedení zrelého banánu príde zle, nevoľno, pridruží sa bolesť hlavy, kŕče v bruchu. 

Preto by sa každý jeden človek s potvrdenou histamínovou intoleranciou mal odsledovať sám, po každom skonzumovaní jedla. 

Najlepším a najjednoduchším spôsobom je, nachystať si notes a zapisovať si všetko jedlo, a reakcie naň. 

Aké sú zásady dodržiavania stravovania a prípravy stravy?

  • Strava musí byť čo najčerstvejšia 
  • Ovocie nejesť prezreté, len zrelé až skoro zrelé 
  • Strava má byť pestrá, aby sa nehromadil histamín v tele z iných bezproblémových potravín 
  • Jedlo jesť vždy čerstvé, a jeho následné zohrievanie sa neodporúča 
  • Po uvarení jedla ho čo najrýchlejšie dať do chladničky. Čím dlhšie jedlo stojí tým viac sa rozkladá bielkovina v jedle a v tele spôsobuje zvýšené hladiny histamínu 
  • Jedlo by sa nemalo opakovane ohrievať. Každým ohrievaním sa vylučuje väčšie množstvo histamínu 
  • Vyhýbať sa polotovarom, chemicky upraveným jedlám, alkoholu, benzoátom, siričitanom (skryté éčka v potravinách) a farebným potravinám 
  • Nakupovať mäso len čerstvé, od overených zdrojov, ktoré nestálo dlho v chladničke, alebo hlbokozmrazené 
  • Najlepšie je si jedlo pripravovať samostatne doma a vyhýbať sa reštauráciám 
Domáce varenie jedla
Domácim varením jedla máte istotu konzumácie čerstvo uvarenej stravy z povolených potravín. Zdroj foto: Getty Images

Čo môžem jesť?

Na internete existuje veľa tabuliekzoznamov nízkohistamínovej diéty, ale je to u každého individuálne

Veľa tabuliek a informácií ohľadom povolených potravín si navzájom odporujú 

Je to naozaj individuálne a dá sa zistiť iba skúšaním jedál a spoznávaním svojho organizmu, ako na jedlo reaguje. 

Vo väčšine prípadov sa zhodujú názory

  • Kuracie mäso jedzte bez kože a čerstvé 
  • Vaječný bielok patrí tiež medzi potravinami, ktoré sú z vysokým obsahom histamínu, ale v jedle už prevarené vo väčšine problém nerobí 
  • Niektoré kombinácie jedla vám môžu robiť problém. Niekto toleruje kečup, pretlak a nič mu nie je, iný má pálenie záhy, vyhádže sa, opuchne, preto treba skúšať všetko naozaj pomaly a v malých dávkach, hlavne pri prvom jedení 
  • Chlieb je lepšie jesť kváskový, ktorý je ľahšie stráviteľný, ako chlieb z droždia, ktorý robieva problém 

Veľa ľudí s poruchou tolerancie histamínu má pridružené aj iné ochorenia, ako napríklad celiakiu, intoleranciu, alebo alergiu na mliečne bielkoviny. 

Mlieko je pre väčšinu ťažko stráviteľné, a nahrádzajú ho kokosovým, alebo ryžovým mliekom, čo v jedle je chuťový rozdiel minimálny, až nepozorovateľný. 

Opatrný treba byť aj pri potravinách uvoľňujúcich histamín: citrusy, kakao, čokoláda, orechy, papája, strukoviny, rajčiny, potravinové farbivá, aditíva. 

Tabuľka potravín s vysvetlením skupín a ich pravdepodobnej tolerancie

Pridávam vám tabuľku s potravinami od dobre tolerovaných pri bežnom užívaní, pri ktorých nie sú predpokladané žiadne symptómy označené číslom 0

Stredne tolerované potraviny často tolerované, s miernymi príznakmi označené číslom 1

Nevhodné potraviny sú označené číslom 2veľmi zle tolerované potraviny sú označené číslom 3

Samozrejme pripomínam, že je to naozaj individuálne a tabuľka bola zostavená na základe získaných informácií. 

Tabuľka s vysvetlením číslovania tolerancie obsahu histamínu v strave

0 1 2 3
Potraviny ktoré sú dobre tolerované Pri bežnom užívaní nie sú predpokladané žiadne symptómy Stredne tolerované Potraviny v malom množstve často tolerované, prípadne mierne symptómy Nevhodné potraviny Pri bežnej konzumácii viditeľné symptómy Veľmi zle tolerované S nástupom mnohých symptómov

Podľa pôvodu sa potraviny rozdeľujú na živočíšne a rastlinné.  

Rozdelenie potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu
Rozdelenie potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Zdroj foto: Getty Images

Živočíšne potraviny

Potraviny so živočíšnym pôvodom pochádzajú zo zvierat. Sem zaraďujeme mäsové, mliečne výrobky, vajcia a tuky živočíšneho pôvodu. 

Tabuľka s podskupinou vajcia

Vajcia
0 1 2 3
prepeličie vajcia slepačie vajcia
vaječný žĺtok vaječný bielok

Vaječný bielok sa neodporúča konzumovať surový pre vysoký obsah histamínu

Tabuľka s podskupinou mliečnych výrobkov

Mliečne výrobky
0 1 2 3
čerstvé maslo, smotanové maslo cmar (mierne kyslý, na začiatku fermentácie) hotové syrové výrobky s prísadami tvrdý syr  
kozie mlieko jogurt (neochutený) syr čedar všetky zrejúce syry 
ovčie mlieko kefír syr fontina
surové, nespracované maslo s mliečnou kultúrou syr gouda (vyzretý)
sladká smotana (neochutená, bez éčok) bezlaktózové mlieko syr plesnivý
srvátka sušené mlieko syr raclette
maslový syr kyslá smotana syr roquefort
syr gouda (nezrelý, mladý) syr feta syr tavený
syr krémový, neochutený, veľmi mladý (čerstvý) syr z nepasterizovaného mlieka
syr macarpone výrobky z nespracovaného surového mlieka
syr mozzarela
syr ricotta
tvaroh

Tabuľka s rozdelením živočíšnych potravín na mäso, ryby, morské plody a tuky živočíšneho pôvodu

Mäso
0 1 2 3
hovädzie (čerstvé) bravčové (čerstvé) mleté mäso (vážené, balené) klobásy
hydina divina vnútornosti mäso sušené
kačacie zverina mäso údené
jazyk (teľací, hovädzí) párky
kuracie (bez kože) sušená šunka
mleté mäso, skonzumované hneď po pomletí šunka
morčacie saláma
prepeličie
pštrosie
teľacie (čerstvé)
Ryby
pstruh obyčajný, dúhovaný ryba údená
ryba (čerstvo chytená, hlboko zmrazená) ančovičky
sivoň americký ryba kupovaná, chladená
tuniak
Morské plody
vylúčené všetky druhy všetky druhy morských plodov
Ostatné
bravčová masť
sadlo

Rastlinné potraviny

Medzi potraviny rastlinného pôvodu zaraďujeme obilniny, strukoviny, zemiaky, zeleninu, ovocie, huby, orechy, koreniny a tuky rastlinného pôvodu. 

Tabuľka s rastlinnými potravinami a výrobkov rastlinného pôvodu

Rastlinné potraviny
0 1 2 3
amarant chlieb jačmenný slad, slad
sladké zemiaky, bataty jačmeň pohánka
zemiaky pečivo pšeničné klíčky
kamut pšenica slnečnicové semienka
konopné semená raž
kukurica sladká: klas, čerstvá, pasterizovaná, sušená (múka, kaša), kukuričné lupienky (neochutené, bez éčok) žito
maltodextrín
ovos
pšenica khorasan (Turanicum)
pšeno
quinoa
ryža: divoká, indiánska
ryžové chlebíčky, lupienky, rezance
palmový škrob
špalda
zizánia

Pri výbere potravín si poriadne prečítajte ich zloženie, pridané látky, farbivá a príchute, ktoré môžu spôsobiť reakciu organizmu. 

Pri výbere chleba je vhodnejšia voľba kváskoveho, ktorý je ľahšie stráviteľný, od chleba vyrobeného z droždia. 

Tabuľka s rozdelením druhov orechov a semiačok rastlinného pôvodu

Orechy
0 1 2 3
makadamové orechy kešu arašidy vlašské orechy
para orechy lieskové orechy chufa, zemné mandle pražené
tigrie oriešky, nepražené mandle, pražené tigrie oriešky pražené
pistácie píniové semienka
mandle nepražené gaštany
Semiačka
chia semiačka sezam slnečnicové semiačka
psyllium
tekvicové semiačka

Orechy a semiačka sú povolené najmä nepražené, ale vo väčšom množstve môžu zaťažiť žalúdok, najmä u ľudí s tráviacimi problémami. Orechy sú taktiež považované aj za vysoko alergéne. 

Rozdelenie tolerancie tukov a olejov rastlinného pôvodu (Tabuľka) 

Tuky a oleje
0 1 2 3
kokosový olej slnečnicový olej olej
z vlašských orechov
bodliakový olej makadámový olej
margarín bez éčok
olivový olej
palmový olej
repkový olej
olej z čiernej rasce
olej z tekvicových semien
tekvicový olej

Povolené oleje a tuky vo väčšine nespôsobujú problémy, ale ich užívanie by malo byť s mierou a nepreháňať to. 

Rozdelenie druhov zeleniny podľa skupín tolerancie (Tabuľka)

Zelenina
0 1 2 3
artičoky cesnak bôb kapusta kvasená
asparágus chren čili papričky kapusta kyslá
brokolica cibuľa baklažán
čakanka hrach siaty (čerstvý, sušený) cícer
cibuľa biela (s bielou šupkou) kaleráb fazuľa borlotti
cuketa kapusta ružičková žihľava
dyňa kel olivy
fenikel pór paprika štipľavá
kapusta (červená, čínska) zelené fazuľky paradajky
karfiol rukola rajčiaky
mrkva sója (bôby, múka)
paprika sladká šošovica
paštrnák špenát
polníček strukoviny (sója, šošovica, hrach, fazuľa)
reďkovka: biela, červená zaváraná zelenina
repa: biela, červená
šalát
ľadový šalát
špargľa
tekvica
uhorka
zeler
žerucha

Rozdelenie druhov ovocia podľa tolerancie (Tabuľka)

Ovocie
0 1 2 3
acerola figy (čerstvé, alebo sušené) ananás    limetka
banán cukrový hruška avokádo pomaranč
baza čierna mango zrelý banán pomarančová kôra
broskyňa  melón vodový jahoda citrón
brusnice  rebarbora kakao, kakaový prášok citrónová kôra
čerešne  šípky maliny citrusy: grapefruit, grep
čučoriedky  slivky, sušené slivky mandarínky
ďatle (sušené)  papája
dračie ovocie  kiwi
dula
egreš
goji
granátové jablko 
hrozienka 
hrozno
hurmi kaki 
jablko 
kakaové maslo
kaki
karambola
kokos, kokosové mlieko
kustovnica čínska
liči
marhuľa
melón (okrem vodného melónu)
nektárinka
ostružina
rakytník
ríbezľa červená, čierna 
višne 

Všetky druhy ovocia sa neodporúčajú jesť prezreté, ani v sušenej forme. Prezreté ovocie môže obsahovať kvasenie, ktoré je vysoko rizikové pre ľudí s intoleranciou histamínu a môže vyvolať reakciu organizmu. 

Vždy siahajte po čerstvom, tvrdom a lepšie menej zrelom ovocí, ktoré sú bez rizika kvasenia a vysokej hodnoty histamínu. 

Tabuľka s rozdelením bylín do skupín podľa tolerancie

Byliny
0 1 2 3
bazalka cesnak medvedí senovka grécka
mäta pažítka žihľava
oregano kôpor
petržlen
rozmarín
šalvia
saturejka
majorán
tymian
koriander

Bylinky sa považujú odjakživa za liečivá, ale niektoré druhy zvyšujú histamín v tele a spôsobujú potiaže. 

Tabuľka rozdelenia húb a hríbov podľa predpokladanej tolerancie

Huby, hríby
0 1 2 3
kvasnice (všetky druhy) hríb smrekový červené riasy
šampiňóny hríby, huby chaluby
hnedé riasy
morské riasy
riasy

Konzumácia húb pri nízkohistamínovej diéte je veľmi individuálna, ale skôr sa prikláňa k ich nekonzumovaniu. Ak ste milovníkom hríbov, môžete vyskúšať šampiňóny, ktoré sú celkom dobre tolerované u niektorých ľudí.

Ale čo sa týka hríbov a húb zamerajte sa na čerstvé, práve odtrhnuté a rýchlo spracované, než na tie, ktoré stoja určitú dobu na pultoch v obchodoch. 

Tabuľka rozdelenia sladidiel podľa pravdepodobnej tolerancie

0 1 2 3
agáve nektár, sirup umelé sladidlá koreň sladkého drievka
brezový cukor, xylitol, xylit sladový extrakt
cukor (repkový, trstinový
dextróza
sorbitolový cukor
fruktóza
glukóza
javorový cukor
karamel
laktóza
palmový cukor
maltóza, sladový cukor
med
sacharóza

Rozdelenie korenín, dochucovadiel a aróm používaných na prípravu jedla (Tabuľka)

Koreniny, dochucovadlá, arómy
0 1 2 3
mak biele korenie ocot balzamiko
jalovec (bobule) muškátový oriešok bujóny vinný ocot (z bieleho, červeného vína)
kardanom jablčný ocot čierne korenie sójová omáčka
klinček vanilka: vanilkový prášok, cukor, extrakt zelené korenie  horčica
kmín zázvor karí  kečup
koriander kvasnicový extrakt
kurkuma paprika palivá
ocot kvasný, liehový rasca rímska
paprika sladká sójová omáčka
rasca horčičné semienko
rasca čierna klinčeky
bobkový list
rímsky koriander
škorica
tymian
fenikel

S koreninami, ochucovadlami a arómami zaobchádzajte opatrne, nepreháňajte to. 

Rozdelenie nápojov podľa tolerancie (Tabuľka)

Voda
0 1 2 3
voda z vodovodu termálna voda s obsahom síry, fluóru, jódu, kyseliny uhličitej
minerálna voda, neperlivá
Čaje
čaj verbena bylinné čaje z liečivých bylín  čierny čaj
kamilkový čaj maté
lipový čaj zelený čaj
roiboos žihľavový čaj
šalviový čaj šípkový čaj
mätový čaj
Džúsy
brusnicový nektár pomarančový džús paradajkový džús citrusové džúsy
Nápoje, limonády
bazový sirup limonády energetické nápoje
sladké perlivé nápoje čokoládové nápoje
sóda kakaové nápoje
coca - cola varená čokoláda
cola
káva
espresso

Rastlinné mlieka

ovsený nápoj sójové mlieko
ryžové mlieko

Rozdelenie alkoholických nápojov podľa tolerancie (Tabuľka)

0 1 2 3
Alkoholické nápoje
bezhistamínové víno brandy alkohol, etanol
liehovina, číra liehovina
pálenka, číra pálenka prifarbená, ochutená
pivo šampanské
rum šumivé víno
víno biele víno
víno červené

Alkoholické nápoje sú vo väčšine veľmi zle tolerované. 

Zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané