Antioxidanty v strave: 10 potravín, ktoré bojujú proti starnutiu a za zdravie

Antioxidanty v strave: 10 potravín, ktoré bojujú proti starnutiu a za zdravie
Zdroj foto: Getty images

Antioxidanty sú významné zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky pred oxidačným škodlivým pôsobením. Je potrebné ich preto prijímať v strave v dostatočnom množstve.

Keď sa v našom organizme hromadia voľné radikály, môžu vytvárať oxidačný stres. Oxidačný stres zvyšuje riziko vzniku rôznych chronických ochorení a zdravotných problémov.

Antioxidanty sú látky, ktoré zabraňujú poškodeniu zdravých buniek a ochraňujú ich pred pôsobením voľných radikálov.

Medzi antioxidanty patrí vitamín C, vitamín E, beta-karotén a karotenoidy, selén, mangán, koenzym Q10, flavonoidy, fenoly, fytoestrogeny a mnohé iné.

Antioxidanty a ich ochrana pred voľnými radikálmi
Antioxidanty a ich ochrana proti voľným radikálom na bunkovej úrovni. Zdroj foto: Getty images.

10 silných zdrojov antioxidantov

1. Čučoriedky

Obsahujú rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom, silné množstvo vitamínu C a E, betakarotén a minerál železo.

2. Maliny

Silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti malín pomáhajú prírodne potláčať rôzne druhy zápalu a karcinogénneho pôsobenia.

3. Jahody

Sú bohatým zdrojom vitamínu C. Podobne ako aj čučoriedky, obsahujú druh antioxidantov, flavonoid zvaný antokyán.

4. Červené hrozno

Fialové alebo červené hrozno obsahuje vitamín C, selén a mnohé antioxidanty. Vďaka látkam resveratrolu a fytoalexínového bojujú proti oxidačnému stresu patogénov.

5. Tmavá čokoláda

Nie je len lahodná, ale aj veľmi výživná. Obsahuje viac kakaa, minerálov i antioxidantov ako bežná čokoláda a je tak zdravým dezertom.

6. Vlašské orechy

Orechy sú okrem antioxidantov bohaté na vlákninu, bielkoviny a nenasýtené tuky. Pomáhajú udržiavať zdravie mozgových buniek, srdca i ciev.

7. Brokolica

Brokolica v sebe ukrýva množstvo silných antioxidantov. Je to superpotravina obsahujúca látku glukorafanín, ktorý bráni rakovinovému bujneniu. Priaznivo vplýva na zdravie tráviacej sústavy.

8. Špenát

Špenát je plný vitamínov, minerálov, antioxidantov a k tomu je výrazne nízko-kalorický. Je skvelým zdrojom antioxidantu luteínu a zeaxantínu.

9. Kel

Kel je jednou z najvýživnejších zelených rastlín a je bohatý na vitamíny A, K a C i vápnik. Obsahuje tiež vysoké množstvo antioxidantov a pomáha  udržiavať zdravie kostí.

10. Mrkva

Mrkva je významným zdrojom minerálov a vitamínov. Vysoký podiel beta-karoténu ochraňuje bunky pred poškodením a spomaľuje ich starnutie. Podporuje zdravie očí, zrak i stav pokožky.

Ďalšie zdroje antioxidantov

  • Avokádo
  • Jablko
  • Brusinky
  • Melón
  • Granátové jablko
  • Slivky
  • Pekanové orechy
  • Artičoky
  • Rajčiny
  • Kapusta
  • Cesnak
  • Fazuľa
  • Zelený čaj
  • Matcha
  • Chlorella
  • Spirulina
  • Rozmarýn
  • Škorica
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • healthline.com - 12 Healthy Foods High in Antioxidants. Ryan Raman, MS, RD.
  • medicalnewstoday.com - How can antioxidants benefit our health? Megan Ware, RDN, L.D.
  • URSELL, Amanda. Vitaminy a minerály. Přeložil Veronika BÁRTOVÁ. V Bratislavě: Noxi, 2004. Přírodní léčba. ISBN 80-89179-00-2.

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané