Leto a črevné ochorenia - ako sa vyhnúť nepríjemným prekvapeniam?

Leto a črevné ochorenia - ako sa vyhnúť nepríjemným prekvapeniam?
Zdroj foto: Getty images

Teplé dni a črevné infekcie majú k sebe blízko. Tráviace ťažkosti sa vyskytujú pri cestovaní, a to i v spojitosti s kontamináciou potravy či vody - cudzie prostredie a súvislosť s "cudzími" mikroorganizmami. Infekčné či neinfekčné hnačky.. Aká je vhodná prevencia?

Počas teplých letných dní a pobytov v zahraničí je zvýšené riziko vzniku črevných ochorenítráviacich obtiaží. Príčinou nárastu sú najmä potraviny vystavené teplu, kontaminácia vody i jedla a cestovanie. 

Najčastejšie sa jedná o hnačky, zvracanie, nechutenstvo a bolesti brucha. Častou príčinou je práve bakteriálna infekcia, no možná je i diétna chyba.

Aká je prevencia tráviacich problémov?

Črevné nákazy v lete a ich prevencia

Pri črevných ochoreniach v lete sa uplatňuje viacero faktorov.

Leto a teda teplo poskytuje množstvu mikroorganizmov vhodnejšie podmienky na množenie, a to najmä v potravinách a vo vode.

Druhým faktorom je cestovanie, zmena stravy/pitnej vody a nám cudzie mikroorganizmy vyskytujúce sa v danej krajine.

Črevné infekčné nákazy sa prenášajú orálno-fekálnou cestou. Možný je prenos prostredníctvom múch. Ochorenie môžu vyvolať baktérie, vírusy alebo parazity.

Neinfekčné hnačky vznikajú po diétnych chybách, napríklad po nevhodnej kombinácií alebo množstve potravín. Väčšina hnačkových ochorení v letnom období je však spôsobená nákazou.

V našich podmienkach hnačky najčastejšie vyvoláva baktéria Salmonella. Salmonelóza má sezónny charakter s maximom v letných mesiacoch. Častými pacientmi sú  predškolské deti a seniori, ktorých obranyschopnosť je znížená.

Zdrojom nákazy sú najmä sliepky a ďalšia hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou potravín obsahujúcich baktériu (napríklad salmonelly  v mäse a vajciach).

Pôvodcami nákaz môžu byť však rôzne patogénne baktérie (šigely, kampylobaktery, stafylokoky..) vírusy (rota vírusy, ECHO vírusy..) či parazity (pásomnice, škrkavky) a iné.

Možné príznaky črevnej nákazy:

Muž sedí na lavičke, je mu nevoľno, má bolesť brucha, pocit na vracanie, cestuje
Nevoľnosť a pocit na vracanie či bolesť brucha ako možné príznaky. Postihli vás počas cestovania, dovolenky - príčiny môžu byť viaceré. Zdroj foto: Getty images

Prevenčné tipy - ako sa vyhnúť nepríjemnostiam?

Zvýšená hygiena rúk

Hygiena rúk je samozrejmosťou v každom ročnom období. V lete je však vhodné osobnú hygienu o niečo sprísniť. Základom je umývanie rúk a využívanie antibakteriálnych prostriedkov pred konzumáciou jedla.

Ďalej dôsledné umytie rúk mydlom pod teplou tečúcou vodou pred prípravou každého jedla.

Ako na starostlivosť o ruky? 3 kroky: Umývanie, dezinfekcia, krémovanie

Dôkladné umytie a tepelná úprava potravín

Ovocie a zeleninu vyberajte tú najčerstvejšiu a pred konzumáciou vždy dôkladne umyte pod tečúcou pitnou vodou.

Základom je i čistota kuchyne, dôkladné umývanie riadu, príborov a dosiek na krájanie háklivých potravín (mäso, mliečne výrobky..)

Nielen v lete je potrebné dbať na dôslednú tepelnú úpravu mäsa mäsových výrobkov. Nedopečené surové mäso môže byť práve pôvodcom patoorganizmu.

Rizikovým príkladom je tatarák, surové vajíčko, krvavý steak či sushi.

Hrniec - potraviny a tepelná úprava jedla - ako prevencia ťažkostí
Správne umývanie potravín a ich tepelné spracovanie, samozrejme tiež výber a skladovanie či vhodný spôsob konzumácie a neprejedanie sa.. Zdroj foto: Getty images

Správny výber a skladovanie potravín

Pri kúpe masa, vajec a mliečnych výrobkov siahajte po overenom využívanom zdroji. Zvýšený pozor na mäso z domácich neoverených zdrojov.

Pri nákupe rizikovejších potravín vyberajte v lete skôr technologicky spracované, ako je napríklad pasterizované mlieko alebo vákuovo balený syr.

Zvýšený pozor je dôležitý i pri kúpe mäsa, kedy je potrebné výrobok čo najrýchlejšie opäť vložiť do chladného prostredia chladničky/mrazničky.

Nie je vhodné skladovať vedľa seba surové a uvarené potraviny. Hrozí prenesenie patologických mikroorganizmov. Využívajte správne priehradky na oddelenie potravín.

Pri cestovaní buďte informovaní

Pred cestou do inej krajiny je vhodné byť informovaní o stave pitnej a kohútikovej vody. Rôzne potraviny, ako je napríklad ovocie zelenina sú umývané práve vodou z kohútika.

Pokiaľ ste si nie istý nezávadnou vodou v cudzej krajine, využívajte balené vody, ktoré rezorty častokrát ponúkajú.

Pri výbere mliečnych a mäsových výrobkov v rezortoch si všímajte spôsob uskladnenia a dobu vystavenia mimo chlad.

Čítajte tiež: 

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • ruvzpo.sk - Najčastejšie infekčné črevné nákazy. Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
  • medicalnewstoday.com - Everything you need to know about gastrointestinal infections. Medical News Today. Jenna Fletcher
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané